Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na niezapomniane Irysy
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 12.04.2021 02:00

Przepis na niezapomniane Irysy

Irysy w domowym wydaniu
Instagram / @born_in_the_prl

Przepyszne irysy uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby te wyśmienite cukierki. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w naszym domu.

Irysy jak za dawnych lat

Bez wątpienia irysy można zaliczyć do grona łakoci, które kojarzą się nam bezpośrednio z czasami PRL-u. Na naszym portalu wielokrotnie wspominaliśmy słodycze, które cieszyły się popularnością w tamtym okresie. Dobrym przykładem są, chociażby szyszki z preparowanego ryżu.

Irysy nadal można dostać w niektórych sklepach. Cukierki mają kilka smaków. Zalicza się do nich śmietankowy, kakaowy i sezamowy. Godne uwagi są również irysy z makiem. Każdy ze smaków jest nie lada pokusą.

Kultowe irysy możemy z łatwością przygotować we własnej kuchni. Dziś sięgniemy po przepis na cukierki z makiem. Takie łakocie przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Na początku musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 250 g krówek

  • cukier puder

  • mak

  • 15 ml mleka

(Canva.com / VIKTOR FEDORENKO)

Niezawodny przepis na domowe irysy

Na początku należy wysmarować foremkę masłem. Warto zrobić to z wyprzedzeniem, ponieważ w późniejszym etapie przygotowań, nie będziemy mieli na to czasu. Kiedy foremka będzie już gotowa, odpakowujemy krówki.

Rozpakowane cukierki umieszczamy w niewielkim garnku. Dolewamy do nich mleko. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Krówki powinny się roztopić. Masę wzbogacamy o mak. Wszystko starannie mieszamy.

Do bazy pod irysy dodajemy jeszcze cukier puder. Powinniśmy robić to stopniowo. Nie zapominajmy o tym, by masę cały czas mieszać. Powinna być ona ciągnąca, lecz nie nazbyt rzadka. Przekładamy ją do foremek.

Masa na irysy szybko zastyga. W związku z tym po przełożeniu jej do foremek, szybko otrzymamy uwielbiane cukierki. Rzecz jasna możemy je wzbogacić o inne składniki. Dobrze sprawdzają się rozdrobnione orzechy.

Irysy wiele zyskają, jeśli dodamy do nich odrobinę cynamonu i wanilii. Ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. Warto odrobinę poeksperymentować. Wielbiciele swojskich łakoci powinni wypróbować również przepis na krówki domowej roboty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Lelum; Z ogrodu do kuchni

Zapraszamy na nasz Instagram