Przepis na niezapomniany pischinger
Piszinger jest kultowym ciastem z naszego dzieciństwa, które przygotowuje się banalnie prosto. Wafle przekładane kremem czekoladowym idealnie pasują do kawy lub herbaty. W ciągu 30 minut jesteś w stanie raczyć się jego smakiem.
Wynalazcą tego pysznego przysmaku jest Oscar Pischinger, który stworzył go w drugiej połowie XIX wieku. Od tego czasu Polacy podłapali recepturę i uwielbiają go przygotować - głównie z powodu banalnego wykonania, przy zachowaniu doskonałego smaku
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
O tym, jak wyglądają posiłki w niemieckich szpitalach, pisaliśmy niedawno w jednym naszych artykułów. Porównaliśmy też jedzenie, jakie otrzymują pacjenci i więźniowie. Jeśli chcesz podzielić się z nami swoim doświadczeniem z posiłkami w szpitalach, koniecznie odezwij się do nas mailowo lub daj znać w komentarzu na naszym profilu na Facebooku.
Przepis na ciasto piszinger
Składniki:
opakowanie wafli
360 g mleka w proszku
250 g masła
120 g cukru
60 g kakao
30 ml mleka
opakowanie cukru waniliowego
Do garnka wrzuć masło, wsyp oba rodzaje cukru, kakao oraz wlej mleko. Zacznij podgrzewać składniki na niewielkim ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gdy uzyskasz masę o jednolitej konsystencji, gotuj kolejne 3 minuty. Po wszystkim przełóż garnek do zimnej wody.
Kiedy masa będzie całkowicie zimna, wsyp do niej mleko w proszku i zmiksuj, aby proszek połączył się z kremem. Wafle naprzemiennie przekładaj czekoladowym kremem. Po położeniu ostatniej warstwy, wstaw ciasto do lodówki.
Po kilku godzinach krem zestali się wystarczająco mocno, a wafle nasiąkną odrobinę wilgocią, co pozwoli na łatwe pokrojenie. Podziel piszinger na mniejsze kawałki, posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl