Przepis na pańską skórkę
Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę.
Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.
Przepis na pańską skórkę
4 białka jaj
1/2 szklanki wody
50 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ewentualnie sok malinowy do barwienia
Przygotowanie pańskiej skórki
Białka ubij na sztywną pianę w metalowej misce. Wodę wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Jeśli chcesz zrobić różową pańską skórkę, dodaj też 2-3 łyżki soku malinowego.
Miskę z pianą zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by miska nie dotykała lustra wody. Otrzymany syrop wylej na białka. Całość ubijaj do czasu, aż masa zgęstnieje.
Potem miskę z masą zdejmij znad pary i ubijaj, aż wystygnie. Masę od razu wyłóż na papier do pieczenia, w miarę równomiernie ją rozprowadź, pozostaw by stwardniała.
Zastygłą masę podziel na małe kawałki. Zawijaj je w kawałki papieru do pieczenia, włóż do słoja i przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na słodkości. Zobacz, jak z pozostałych żółtek przygotować kogel-mogel albo jak zrobić hit PRL-u - zupę nic.
Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se