Przepis na sos musztardowy do mięsa
Sos musztardowy jest bardzo aromatycznym, intensywnym sosem, który doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, nadając mu wyjątkowy smak. Sos możesz przygotować do sosjerki, aby polać gotowe danie lub dusić w nim kurczaka, wołowinę, wieprzowinę. Poznaj przepis na doskonały sos musztardowy do mięsa.
Przygotowanie sosu musztardowego zajmie Ci dosłownie kilka minut, a dodany do ulubionego mięsa wzmocni jego smak i aromat. Do sosu wykorzystaj musztardę delikatesową o najbardziej klasycznym smaku. Gorczyca musi być wyczuwalna, ale sama musztarda nie może być zbyt ostra lub chrzanowa, aby nie zmienić smaku potrawy, a go wzbogacić.
Jeśli zamierzasz dusić mięso w sosie musztardowym, śmietanę i mąkę dodaj na samym końcu, kiedy już mięso będzie miękkie. Unikniesz w ten sposób przysmażenia lub nawet spalenia potrawy.
Na bazie musztardy możesz przygotować równie smaczny posiłek lub dodatek do głównego dania, czyli ziemniaki z ziołami i musztardą po niemiecku.
Przepis na sos musztardowy do mięsa
Składniki:
200 ml wody
kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
3 łyżki musztardy delikatesowej
łyżka masła
łyżka śmietany do sosów 18%
łyżka mąki pszennej
pieprz
Jak przygotować sos musztardowy do mięsa?
Masło rozpuść w małym garnku, wlej wodę, wrzuć kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu, aby kostka się rozpuściła. Śmietanę i mąkę wymieszaj dokładnie z odrobiną zimnej wody. Do garnka dodaj musztardę, dopraw pieprzem, następnie wlej śmietankę i mąkę, cały czas mieszając, aby powstał gęsty, aksamitny sos.
Smacznego.