Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na sos musztardowy do mięsa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.10.2021 02:00

Przepis na sos musztardowy do mięsa

Przepis na sos musztardowy do mięsa
canva/pixelshot

Sos musztardowy jest bardzo aromatycznym, intensywnym sosem, który doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, nadając mu wyjątkowy smak. Sos możesz przygotować do sosjerki, aby polać gotowe danie lub dusić w nim kurczaka, wołowinę, wieprzowinę. Poznaj przepis na doskonały sos musztardowy do mięsa.

Przygotowanie sosu musztardowego zajmie Ci dosłownie kilka minut, a dodany do ulubionego mięsa wzmocni jego smak i aromat. Do sosu wykorzystaj musztardę delikatesową o najbardziej klasycznym smaku. Gorczyca musi być wyczuwalna, ale sama musztarda nie może być zbyt ostra lub chrzanowa, aby nie zmienić smaku potrawy, a go wzbogacić.

Jeśli zamierzasz dusić mięso w sosie musztardowym, śmietanę i mąkę dodaj na samym końcu, kiedy już mięso będzie miękkie. Unikniesz w ten sposób przysmażenia lub nawet spalenia potrawy.

Na bazie musztardy możesz przygotować równie smaczny posiłek lub dodatek do głównego dania, czyli ziemniaki z ziołami i musztardą po niemiecku.

Przepis na sos musztardowy do mięsa

Składniki:

  • 200 ml wody

  • kostka rosołowa drobiowa lub warzywna

  • 3 łyżki musztardy delikatesowej

  • łyżka masła

  • łyżka śmietany do sosów 18%

  • łyżka mąki pszennej

  • pieprz

Jak przygotować sos musztardowy do mięsa?

Masło rozpuść w małym garnku, wlej wodę, wrzuć kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu, aby kostka się rozpuściła. Śmietanę i mąkę wymieszaj dokładnie z odrobiną zimnej wody. Do garnka dodaj musztardę, dopraw pieprzem, następnie wlej śmietankę i mąkę, cały czas mieszając, aby powstał gęsty, aksamitny sos.

Smacznego.