Smakosze.pl Przepisy Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową
canva/Dar1930

Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową

11 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jesienią wraca nam ochota na sycące dania. Chłód sprawia, że szukamy potraw, które dodadzą nam energii i rozgrzeją. Dlatego podajemy wam przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową. Jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania.

Grochówka, podobnie jak i inne zupy z dodatkiem warzyw strączkowych, należy do bardzo pożywnych dań. Dostarcza wartościowego białka, a że zawiera też ziemniaki, doskonale potrafi nasycić. Obowiązkowym dodatkiem do grochówki jest wędzonka. Idealnie komponuje się ze smakiem grochu i sprawia, że danie staje się po prostu pyszne.

Przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową

Składniki:

  • 30 dag wędzonego żeberka lub kości

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 4 ziemniaki

  • 300 g łuskanego żółtego grochu

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 20 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie grochówki

Wędzone żeberko i marchewkę zalej 3 l zimnej wody. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do wywaru. Całość gotuj ok. 30 minut na niedużym ogniu.

Groch opłucz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Groch i ziemniaki dodaj do wywaru, dodaj trochę soli, zagotuj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przesmaż je na oleju, dodaj do zupy razem z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zupę gotuj do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz pomysły na inne, pożywne zupy. Skorzystaj z przepisu na domowy krupnik albo na rozgrzewający kapuśniak .

groch
groch

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy