Smakosze.pl
Ptyś

Wikipedia/Autorstwa Piotrus - Fotografia własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5820866

Przepis na uwielbiane ptysie

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ptysie są klasyką, obok której mało kto umie przejść obojętnie. Są zwyczajnie zbyt smaczne, a wspomnienia z dzieciństwa, które się z nimi wiążą, dodatkowo zwiększają przyjemność z jedzenia. Poniżesz pokazujemy wam najprostszy przepis na ten pyszny deser.

Ptysie są delikatnymi ciastkami zrobionymi z kruchego, lekkiego i puszystego ciasta. Przekłada się je najróżniejszymi kremami lub bitą śmietaną i najczęściej spożywa w Tłusty Czwartek. Są jednak tacy fani, którzy jedzą je przez cały rok. 

Mnóstwo osób uważa, że ptysie są trudne w zrobieniu, dlatego mało kto decyduje się na to w domowym zaciszu. Prawda jest jednak zupełnie inna i dzięki temu przepisowi, kultowe ciasta sprzed lat znowu pojawią się na stole jako poobiedni deser.

Kultowe ciastka ptysie

Historia ptysi jest całkiem długa - przepis na nie powstał w XVIII wieku we Francji. Opracowali go cukiernik Jean Avice oraz cukiernika i kuchmistrza Marie-Antoine „Antonina” Carême. Od tego czasu przepis rozszedł się po całym świecie i stał się bardzo popularny.

Doskonałym sposobem na wykorzystanie ciasta ptysiowego, którego nie przełożyłeś kremem, jest dodanie go do zupy. W taki sposób stają się one swojego rodzaju grzankami, które ciekawie chrupią, zmieniając fakturę zwykłej zupy. 

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Źródło: bm4221, Getty Images

Przepis na ptysie

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki z czubem

  • niecałe 3/4 kostki masła

  • 1 szklanka wody 

  • 4 średnie jajka

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 %

  • 6 pełnych łyżek cukru pudru 

Zacznij od ukręcenia ciasta ptysiowego. Do garnka wlej szklankę wody oraz dodaj masło. Postaw naczynie na gazie i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zdejmij je z ognia, wsyp mąkę i zacznij energicznie mieszać, aż masa połączy się i nie będzie grudek.

Garnek postaw na gaz o małej mocy i mieszaj wszystko przez 1 minutę. Odstaw ciasto do ostudzenia. Przełóż je do miski i zacznij dodawać jajka. Wbij je po kolei, ciągle ucierając. Na blachę wyciskaj porcję ciasta ptysiowego i piecz je w piekarniku w temp. 200 stopni Celsjusza przez 25 minut. 

Kremówki wlej do miski i zacznij ubijać je mikserem. Gdy śmietana będzie sztywna, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przełóż wystudzone ptysie bitą śmietaną i podawaj. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >