Przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z bajeczną niespodzianką
Kotlety ziemniaczane może większość z nas pamiętać ze szkoły, gdzie podawane były na stołówkach. Karol Okrasa ma swój własny pomysł na to danie. W jego kotletach za farsz robią pieczarki z innymi dodatkami.
Kotlety ziemniaczane najczęściej mają postać zwykłych "mielonych" - Karol Okrasa woli faszerować ziemniaczaną masę smakowitymi dodatkami.
Te kotlety zawierają w swoim farszu nie tylko pieczarki, lecz również twaróg, suszone pomidory czy cebulę. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak oraz aromat.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety ziemniaczane Karola Okrasy
Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.
Składniki:
Farsz:
250 g pieczarek
2 cebule
150 g suszonych pomidorów
150 g twarogu
sól
pieprz
suszony majeranek
pęczek natki pietruszki
Ciasto:
500 g ziemniaków
pieprz
sól
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Zacznij od obrania, umycia i ugotowania kartofli do pełnej miękkości, a następnie przepuszczenia ich przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąki, jajko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, pieczarki opłucz wodą i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodaj pieczarki i smaż, aż woda z nich odparuje.
Do ciepłego, lecz delikatnie ostudzonego farszu dodaj twaróg, sól, pieprz, siekane pomidory, majeranek oraz siekaną pietruszkę. Z ciasta uformuj gruby wałek i pokrój go na porcje. Każą delikatnie spłaszcz, nafaszeruj, zalep i smaż z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Źródło: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl