Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przerabiam jabłka na mus do szarlotki. Dzięki temu składnikowi smakuje wyjątkowo
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.09.2023 19:35

Przerabiam jabłka na mus do szarlotki. Dzięki temu składnikowi smakuje wyjątkowo

mus jabłkowy
Canva/nataliaspb

Czy lubicie jeść szarlotkę? To jedno z najbardziej ulubionych ciast Polaków. Swój smak ten wypiek zawdzięcza jabłkom, które są nieodzownym składnikiem pysznej szarlotki. Jak przyrządzić mus z jabłek do tego ciasta? Polecam sprawdzony sposób. 

Szarlotka, czyli niebo w gębie

Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Podajemy ją na kruchym spodzie, z marcepanem, z budyniem, z bezą, czy posypaną cukrem pudrem. Jednak zawsze w tym pysznym cieście jest jeden stały element, czyli jabłka. Bez nich szarlotki nie ma. 

Warto zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik to dwa różne ciasta. Szarlotkę przygotowujemy na kruchym spodzie z jabłkami w formie musu lub uprażonymi. Natomiast jabłecznik może być zrobiony na cieście drożdżowym lub francuskim. Tu jabłka mogą być surowe.

szarlotka
Canva/Atide
Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę

Jakie jabłka są najlepsze do szarlotki?

Do szarlotki idealnie nadają się słodko-kwaśne odmiany jabłek. Dlatego, gdy chcesz upiec to ciasto, kup antonówkę, papierówkę lub szarą renetę. Dokładnie obejrzyj jabłka i wybierz te bez uszkodzeń i plam. Świecąca skórka jabłka wcale nie oznacza, że jest ono świeże.

Takie jabłko wcześniej mogło być polerowane lub woskowane. W jaki sposób przygotować najlepszy mus do szarlotki? Mam na to pyszny i sprawdzony sposób. Dodaję goździki do jabłek, a moja szarlotka ma wyjątkowy smak. 

Jak zrobić mus do szarlotki?

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • cynamon do smaku
  • 5 goździków

Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka z cukrem i odrobiną wody. Skrop je sokiem z cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją. 

Następnie dodaj resztę cukru, cynamon i goździki. Duś pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Przełóż do wyparzonych słoików, zamknij, postaw do góry dnem. Mus do szarlotki jest już gotowy. Pisaliśmy o szarlotce, którą szybko zrobisz. Podawaliśmy przepis na szarlotkę bez piekarnika. 

mus
Canva/ondhajek

Źródło: gotujmy.pl