Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Tłuste Gary

Puszyste i mięciutkie naleśniki zrobisz z 2 składników. Mąż i dzieci mogliby jeść je bez przerwy

1 Października 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zrobienie naleśników nie musi być skomplikowane. Czasami wystarczą zaledwie dwa produktu, aż żadnym z nich ni musi być mąka. Gdy znalazłam ten przepis, nie wierzyłam, że mi wyjdzie, ale spróbowałam. Danie zachwyciło całą moją rodzinę.

Przepis na najprostsze naleśniki

Naleśniki bez mąki mogą brzmieć jak pomysł, którego nie da się zrealizować. A jednak ciasto z zaledwie dwóch składników bez jej dodatku wychodzi na tyle elastyczne, że smażenie nie sprawia problemu. Efekt zachwyca smakiem.

  • 5 dużych jajek
  • 225 g serka śmietankowego

Zaledwie dwa produkty, które zwykle ma się w lodówce, wystarczą, by przygotować smaczne śniadanie. Wykonanie opisuję w dalszej części artykułu. Jest ekspresowe, więc warto spróbować.

Przygotowanie masy na naleśniki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tłuste Gary
jajecznica

Gdy usłyszałam o tym dodatku do jajecznicy, parsknęłam śmiechem. Spróbowałam i teraz robię tak codziennie

CZYTAJ DALEJ

Jak wykonać naleśniki bez mąki?

Przygotowanie przysmaku jest proste i wymaga tylko użycia blendera oraz patelni z nieprzywierająca powłoką. Serek śmietankowy — taki kanapkowy, który zwykle jest już odpowiednio doprawiony solą czy pieprzem — wkładam do pojemnika blendnera. Wbijam do niego jajka.

Całość miksuję na gładką masę. Nie wychodzi zbyt gęsta, więc nalanie ciasta na rozgrzaną patelnię przy pomocy chochli powinno być problemem. Naleśniki smażymy na niewielkim ogniu, by się nie spaliły. Obracamy zawsze, gdy ciasto zacznie delikatnie odstawać od brzegów patelni.

Jak podać naleśniki bez mąki?

Białkowo-tłuszczowy przysmak smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Polecam podanie go z ulubionym dżemem i domowym masłem orzechowym . Moim zdaniem z sycącym kremem najlepiej łączą się wyroby z kwaśnych owoców.

Na naszej stronie znajdziecie inny pomysł na naleśniki z dwóch składników . Potrzebna będzie kasza gryczana. Być może spodoba wam się też wersja z budyniem — jej zapach jest obłędny.

Smażenie naleśnika bez mąki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tłuste Gary
seitan

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

CZYTAJ DALEJ
kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >