Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste, jesienne ciasto w kolorze słońca. Przepis krok po kroku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.10.2022 17:06

Puszyste, jesienne ciasto w kolorze słońca. Przepis krok po kroku

ciasto z dyni
Canva / dsmoulton

Kiedy za oknem szaro i ponuro, najlepiej poprawić sobie humor za pomocą czegoś słodkiego. Idealnie do tego celu nada się puszyste ciasto z dyni. W parze ze znakomitym smakiem idzie też słoneczny żółtopomarańczowy kolor. Z takim smakołykiem uśmiech na twarzy gwarantowany.

Do pieczenia ciasta z dyni zachęca środek sezonu na to warzywo. Dynie możemy kupić teraz niemal wszędzie, we wszystkich kolorach i rozmiarach. Na ciasto idealnie nada się japońska kabocha o zielonej skórce, lub podłużna, przypominająca gruszkę dynia piżmowa. Te gatunki charakteryzują się słodkawym smakiem a ich miąższ pozbawiony jest wyczuwalnych włókien.

Przepis na jesienne ciasto z dyni

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni (pozbawionego skór i pestek)

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 3 średnie jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1/2 szklanki oleju

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 garście orzechów włoskich

Jak upiec fantastyczne ciasto z dyni

Aby przygotować ciasto z dyni zacznij od ubicia jajek z cukrem. Kiedy masa zrobi się jasna i puszysta, dodawaj do niej stopniowo mąkę, a w następnej kolejności olej, przyprawę oraz ekstrakt z wanilii. Całość ubijaj na średnich obrotach przez ok. 3-4 minuty.

Oczyszczony miąższ z dyni zetrzyj na drobnej tarte lub rozdrobnij za pomocą blendera. Aby ciasto z dyni właściwie się upiekło, odciśnij warzywo z nadmiaru wody. Możesz zrobić to przez sitko lub za pomocą czystej ściereczki. Orzechy włoskie posiekaj drobno za pomocą noża.

Przygotowany miąższ warzywny dodaj do masy z jajek mąki. Następnie do ciasta z dyni dołóż posiekane włoskie orzechy. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki.

Przygotuj formę do pieczenia ciasta z dyni. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm nasmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz całość przez ok. 45-50 minut.

Po upływie tego czasu sprawdź stopień upieczenia ciasta z dyni za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ciasto z dyni możesz podawać udekorowane cukrem pudrem, posmarowane miodem lub ozdobione dużymi kawałkami orzechów włoskich.

Canva / Nungning20
Canva / Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: