Puszyste, jesienne ciasto w kolorze słońca. Przepis krok po kroku
Kiedy za oknem szaro i ponuro, najlepiej poprawić sobie humor za pomocą czegoś słodkiego. Idealnie do tego celu nada się puszyste ciasto z dyni. W parze ze znakomitym smakiem idzie też słoneczny żółtopomarańczowy kolor. Z takim smakołykiem uśmiech na twarzy gwarantowany.
Do pieczenia ciasta z dyni zachęca środek sezonu na to warzywo. Dynie możemy kupić teraz niemal wszędzie, we wszystkich kolorach i rozmiarach. Na ciasto idealnie nada się japońska kabocha o zielonej skórce, lub podłużna, przypominająca gruszkę dynia piżmowa. Te gatunki charakteryzują się słodkawym smakiem a ich miąższ pozbawiony jest wyczuwalnych włókien.
Przepis na jesienne ciasto z dyni
Składniki:
2 szklanki miąższu z dyni (pozbawionego skór i pestek)
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
3 średnie jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 garście orzechów włoskich
Jak upiec fantastyczne ciasto z dyni
Aby przygotować ciasto z dyni zacznij od ubicia jajek z cukrem. Kiedy masa zrobi się jasna i puszysta, dodawaj do niej stopniowo mąkę, a w następnej kolejności olej, przyprawę oraz ekstrakt z wanilii. Całość ubijaj na średnich obrotach przez ok. 3-4 minuty.
Oczyszczony miąższ z dyni zetrzyj na drobnej tarte lub rozdrobnij za pomocą blendera. Aby ciasto z dyni właściwie się upiekło, odciśnij warzywo z nadmiaru wody. Możesz zrobić to przez sitko lub za pomocą czystej ściereczki. Orzechy włoskie posiekaj drobno za pomocą noża.
Przygotowany miąższ warzywny dodaj do masy z jajek mąki. Następnie do ciasta z dyni dołóż posiekane włoskie orzechy. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łyżki.
Przygotuj formę do pieczenia ciasta z dyni. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm nasmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz całość przez ok. 45-50 minut.
Po upływie tego czasu sprawdź stopień upieczenia ciasta z dyni za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ciasto z dyni możesz podawać udekorowane cukrem pudrem, posmarowane miodem lub ozdobione dużymi kawałkami orzechów włoskich.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: