Smakosze.pl
Pyszna sałatka z bobem i z jajkiem

canva/nito100

Pyszna sałatka z bobem i z jajkiem

24 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na niezwykle sycącą sałatkę imprezową lub na rodzinne spotkanie? Przygotuj pyszną sałatkę z bobem i z jajkiem z aromatycznym sosem majonezowym na bazie czosnku i koperku. Sałatka jest doskonała w smaku i niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z bobem i z jajkiem.

Bób jest warzywem strączkowym, o którym niestety często zapominamy w naszej kuchni. Bób zawiera duże ilości białka roślinnego, jest niezwykle sycący i pożywny. Dzięki dużej zawartości żelaza, magnezu, potasu i witamin z grupy B, bób wspiera produkcję krwinek, reguluje ciśnienie krwi, a także wzmacnia serce, koncentrację, pamięć i cały układ nerwowy.

Do przygotowania sałatki wybieraj młody bób. Starsze strączki muszą się dłużej gotować i nie są już tak miękkie. Bób, podobnie jak fasolę, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, aby wydobyć jego pełny smak. Jeśli chcesz przygotować sałatkę w lekkiej wersji, zrezygnuj z majonezu i dodaj więcej jogurtu naturalnego.

Z bobu i z jajek przygotujesz również doskonałe kotleciki. Złocista, chrupiąca panierka i doskonały smak sprawią, że danie posmakuje nawet największym niejadkom.

Przepis na pyszną sałatkę z bobem i z jajkiem

Składniki na 4-6 porcji:

  • 200 g bobu

  • 4 jajka

  • 2 pomidory

  • łyżka majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • ząbek czosnku

  • mix sałat

  • łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Jak przygotować pyszną sałatkę z bobem?

Bób zalej zimną wodą tak, aby wody było dwukrotnie więcej niż strączków. Dopraw łyżeczką soli, łyżeczką cukru i gotuj przez 15-20 minut od zagotowania, następnie odsącz i odstaw do przestygnięcia. Ugotuj jajka na twardo. Pomidory pokrój w kostkę.

Przygotuj sos do sałatki: przeciśnięty przez praskę czosnek połącz z jogurtem naturalnym, majonezem i koperkiem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut.

Do dużej miski włóż mix sałat, bób, jajka i pomidory. Dopraw solą i pierzem, następnie dodaj sos i dokładnie wymieszaj.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >