Smakosze.pl
Pyszna zupa ogórkowa z przecieru

canva/gkrphoto

Pyszna zupa ogórkowa z przecieru

15 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa ogórkowa z przecieru jest szybsza w przygotowaniu niż tradycyjny wywar. Przecier smażony na maśle zyska mocno ogórkowy, intensywny smak, który z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę. Poznaj prosty przepis na zupę ogórkową z przecieru.

Zupę ogórkową przygotujesz na wywarze warzywnym, kurczaku, żeberkach, zasmażce. Dzisiejszy pomysł na obiad to szybka i pyszna zupa ogórkowa z przecieru, gotowana na udku z kurczaka i warzywach. Przygotujesz ją błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy.

Przecier ogórkowy kupisz w każdym sklepie. Przecier produkowany jest z ukiszonych wcześniej i startych ogórków, jest aromatyczny i kwaśny. Przed dodaniem do wywaru przesmaż przecież na maśle, a uzyskasz jeszcze pełniejszy smak.

Zupę ogórkową przygotuj również według starej, babcinej receptury. Tu znajdziesz przepis na tradycyjną, prostą ogórkową na zasmażce.

Przepis na pyszną zupę ogórkową z przecieru

Składniki na 6 porcji:

  • udko z kurczaka

  • cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • koperek

  • słoik przecieru z ogórków

  • 2 łyżki masła

  • 5 ziemniaków

  • 2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

  • 2 liście laurowe

Jak przygotować pyszną zupę ogórkową z przecieru?

Udko umyj, obierz i włóż do garnka. Dodaj cebulę, marchewki, pietruszkę, cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą. Dodaj liście laurowe, pieprz, sól i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przecier podsmaż na maśle przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj przecier i śmietanę wymieszaną z wodą. Oprósz koperkiem.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Czytaj więcej >

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >