Smakosze.pl
Leczo

canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Nietypowy przepis na leczo Jakuba Kuronia

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Leczo to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy wrzucać składniki w odpowiedniej kolejności do garnka i kontrolować temperaturę. Poniższa receptura pozwala na zrobienie doskonałego gulaszu o bardzo intensywnym smaku.

Leczo jest klasyczną potrawą kuchni węgierskiej, która odnalazła swoje miejsce w polskich domach. Choć odrobinę zmieniliśmy na przestrzeni lat skład, tak dalej przypomina swój oryginał.

Nasza wersja jest znana większości Polaków, jednak zawiera pewien twist. Jakub Kuroń, który jest jego autorem, dodaje do leczo mięso z kurczaka, co poprawia smak i konsystencje gulaszu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na leczo Jakuba Kuronia

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 250 g mięsa z udka kurczaka

  • 200 g kiełbasy wędzonej

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • 2 kolorowe papryki

  • 1 duża cebula

  • 2 cukinie

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 500 ml passaty

  • 200 ml wody

  • sól

  • pieprz

Kurczaka oczyść z żyłek i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oleju, doprawiając pieprzem i solą. Gdy mięso uzyska brązowy kolor, dodaj kiełbasę. Przełóż mięso na osobny talerz.

Pieczony schab

Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

CZYTAJ DALEJ

Do garnka wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, wlej więcej oleju i podsmaż. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, podsmażonego kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy, czosnek, wodę, dopraw solą i pieprzem.

Duś leczo na małym ogniu przez 25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj z ryżem lub pieczywem na zakwasie. Smacznego.

Projekt bez tytułu (39)

Źródło: canva/oksix, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >