Nietypowy przepis na leczo Jakuba Kuronia
Leczo to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy wrzucać składniki w odpowiedniej kolejności do garnka i kontrolować temperaturę. Poniższa receptura pozwala na zrobienie doskonałego gulaszu o bardzo intensywnym smaku.
Leczo jest klasyczną potrawą kuchni węgierskiej, która odnalazła swoje miejsce w polskich domach. Choć odrobinę zmieniliśmy na przestrzeni lat skład, tak dalej przypomina swój oryginał.
Nasza wersja jest znana większości Polaków, jednak zawiera pewien twist. Jakub Kuroń, który jest jego autorem, dodaje do leczo mięso z kurczaka, co poprawia smak i konsystencje gulaszu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na leczo Jakuba Kuronia
Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.
Składniki:
250 g mięsa z udka kurczaka
200 g kiełbasy wędzonej
4 łyżki oleju roślinnego
2 kolorowe papryki
1 duża cebula
2 cukinie
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka słodkiej papryki
500 ml passaty
200 ml wody
sól
pieprz
Kurczaka oczyść z żyłek i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oleju, doprawiając pieprzem i solą. Gdy mięso uzyska brązowy kolor, dodaj kiełbasę. Przełóż mięso na osobny talerz.
Do garnka wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, wlej więcej oleju i podsmaż. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, podsmażonego kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy, czosnek, wodę, dopraw solą i pieprzem.
Duś leczo na małym ogniu przez 25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj z ryżem lub pieczywem na zakwasie. Smacznego.
Źródło: canva/oksix, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl