Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rączka pokazał jak zrobić idealne schabowe. „Żadnego mleka nie trza”
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.05.2023 17:53

Rączka pokazał jak zrobić idealne schabowe. „Żadnego mleka nie trza”

kotlet schabowy
Facebook/Rączka gotuje, Canva

Przygotowujesz kotlety schabowe na obiad? Skorzystaj z rady lubianego kucharza Remigiusza Rączki. Ten radzi, by zrezygnować z mlecznej marynaty. Co proponuje śląski kucharz? 

Remigiusz Rączka, czyli pysznie ze Śląska

Remigiusz Rączka jest kucharzem, który zyskał ogromną sympatię i popularność wśród widzów. Programy z jego udziałem można oglądać na antenie telewizji TVP3 i na kanale YouTube. Lubiany kucharz nazywany jest mistrzem kuchni śląskiej. Z widzami dzieli się sprawdzonymi przepisami i patentami na pyszne dania.

Śląski kucharz zaproponował też swój sposób na kotlety schabowe. Wiele osób wykorzystuje w przyrządzeniu tego dania marynatę z mleka. Dodatkowymi składnikami takiej marynaty są też cebula i przyprawy. Co o tym myśli Remigiusz Rączka? Znany kucharz dzieli się sposobami na pyszne kotlety.

Szelągowska schudła 10 kg. Trzyma się tylko jednej prostej zasady

Remigiusz Rączka o kotletach schabowych

Śląski kucharz uważa, że sposób doprawiania kotletów zależy od mięsa, jakie mamy na nasze danie obiadowe. Jeśli mamy schab wysokiej jakości, z młodego osobnika, to zdaniem Rączki “żadnego mleka nie trza”. Należy dobrze rozbić mięso i natrzeć je solą i pieprzem. 

Jeśli natomiast nasz schab nie jest najwyższej jakości, możemy zastosować marynatę z mleka. Poprawi ona smak i zapach mięsa. Sprawi, że będzie ono bardziej soczyste i delikatne. Jak przyrządza Remigiusz Rączka kotlety schabowe? Już wyjaśniamy!

Jak Remigiusz Rączka przygotowuje kotlety schabowe?

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
  • 400 g słoniny
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Remigiusz Rączka smaży kotlety schabowe na słoninie. Należy pokroić ją w paseczki i podsmażyć w garnku, aż się wytopi. Schab trzeba umyć, usunąć zgrubienia i podzielić na kotlety. Rączka radzi, by miały one około 2 cm. Przed rozbiciem mięsa, należy na deskę wylać trochę wody. Wówczas mięso będzie miało odpowiednią wilgotność.

Tłuczkiem rozbijamy schab, nacieramy solą i pieprzem z dwóch stron. Wbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do innych miseczek wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Gdy tłuszcz ze słoniny się wytopi, wyjmujemy skwarki i tłuszcz przelewamy na patelnię. Kotlety smażymy na średnim ogniu, aż się zarumienią. Pisaliśmy też o najtańszych schabowym w Polsce. Podawaliśmy też przepis na chrupiącego schabowego.

mięso

Źródło: gotujmy.pl