Rączka pokazał jak zrobić idealne schabowe. „Żadnego mleka nie trza”
Przygotowujesz kotlety schabowe na obiad? Skorzystaj z rady lubianego kucharza Remigiusza Rączki. Ten radzi, by zrezygnować z mlecznej marynaty. Co proponuje śląski kucharz?
Remigiusz Rączka, czyli pysznie ze Śląska
Remigiusz Rączka jest kucharzem, który zyskał ogromną sympatię i popularność wśród widzów. Programy z jego udziałem można oglądać na antenie telewizji TVP3 i na kanale YouTube. Lubiany kucharz nazywany jest mistrzem kuchni śląskiej. Z widzami dzieli się sprawdzonymi przepisami i patentami na pyszne dania.
Śląski kucharz zaproponował też swój sposób na kotlety schabowe. Wiele osób wykorzystuje w przyrządzeniu tego dania marynatę z mleka. Dodatkowymi składnikami takiej marynaty są też cebula i przyprawy. Co o tym myśli Remigiusz Rączka? Znany kucharz dzieli się sposobami na pyszne kotlety.
Szelągowska schudła 10 kg. Trzyma się tylko jednej prostej zasadyRemigiusz Rączka o kotletach schabowych
Śląski kucharz uważa, że sposób doprawiania kotletów zależy od mięsa, jakie mamy na nasze danie obiadowe. Jeśli mamy schab wysokiej jakości, z młodego osobnika, to zdaniem Rączki “żadnego mleka nie trza”. Należy dobrze rozbić mięso i natrzeć je solą i pieprzem.
Jeśli natomiast nasz schab nie jest najwyższej jakości, możemy zastosować marynatę z mleka. Poprawi ona smak i zapach mięsa. Sprawi, że będzie ono bardziej soczyste i delikatne. Jak przyrządza Remigiusz Rączka kotlety schabowe? Już wyjaśniamy!
Jak Remigiusz Rączka przygotowuje kotlety schabowe?
Składniki:
- 1 kg schabu z kością
- 400 g słoniny
- pół szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 g bułki tartej
- sól
- pieprz
Remigiusz Rączka smaży kotlety schabowe na słoninie. Należy pokroić ją w paseczki i podsmażyć w garnku, aż się wytopi. Schab trzeba umyć, usunąć zgrubienia i podzielić na kotlety. Rączka radzi, by miały one około 2 cm. Przed rozbiciem mięsa, należy na deskę wylać trochę wody. Wówczas mięso będzie miało odpowiednią wilgotność.
Tłuczkiem rozbijamy schab, nacieramy solą i pieprzem z dwóch stron. Wbijamy jajka do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do innych miseczek wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Gdy tłuszcz ze słoniny się wytopi, wyjmujemy skwarki i tłuszcz przelewamy na patelnię. Kotlety smażymy na średnim ogniu, aż się zarumienią. Pisaliśmy też o najtańszych schabowym w Polsce. Podawaliśmy też przepis na chrupiącego schabowego.
Źródło: gotujmy.pl