Rewolucyjne, zdrowe kotlety mielone od Anny Lewandowskiej. Wszystko przez obłędną mieszankę przypraw
Anna Lewandowska uwielbia modyfikować tradycyjne przepisy polskiej kuchni. Swój sposób ma nawet na kotlety mielone. Dzięki pomysłowemu doborowi przypraw te kotlety smakują, jak żadne inne. Znajdziemy w nich złocistą kurkumę, ostre chili i aromatyczny majeranek.
Kotlety mielone Anny Lewandowskiej kryją w sobie jeszcze jedną niespodziankę. Celebrytka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na portalu Instagram, dodaje do nich ugotowane na parze, starte buraki. Użycie mielonego mięsa z indyka wynosi zdrowotny aspekt dania na nowy poziom. Koniecznie wypróbujecie ten przepis.
Przepis na kotlety mielone według Anny Lewandowskiej
Składniki:
20 dag buraków
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
1 łyżka oliwy
kurkuma, majeranek, chili, sól, pieprz
olej do smażenia
Jak usmażyć zaskakujące kotlety mielone Anny Lewandowskiej?
Buraki do kotletów mielonych ugotuj na parze. Warzywa przestudź i obierz ze skóry. Na koniec zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
Mięso z indyka do kotletów mielonych przełóż do dużej miski. Dodaj do niego starte buraki, dolej do składników także oliwę i przypraw całość do smaku kurkumą, chili, majerankiem, solą i pieprzem. Całość starannie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Z połączonego z pozostałymi dodatkami mięsa uformuj niewielkie kulki. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kotlety mielone smaż na złocisty kolor z każdej ze stron. Podawaj z ulubioną surówką lub duszonymi warzywami. Sprawdź jak przygotować zdrowe pączki prosto z piekarnika. Ponad sto lat temu nikt nie przyrządzał kotletów mielonych z mięsa wieprzowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gdzie kupić tanie i smaczne pączki na Tłusty Czwartek? Krótki przegląd cen
Bez mięsa, ryżu i pomidorów. Strzelczyk zrobił gołąbki według staropolskiej receptury. Palce lizać
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: beszamel