Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewolucyjne, zdrowe kotlety mielone od Anny Lewandowskiej. Wszystko przez obłędną mieszankę przypraw
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.02.2023 20:31

Rewolucyjne, zdrowe kotlety mielone od Anny Lewandowskiej. Wszystko przez obłędną mieszankę przypraw

kotlety mielone Anny Lewandowskiej
Canva / iko636 ; Instargram / @annalewandowska

Anna Lewandowska uwielbia modyfikować tradycyjne przepisy polskiej kuchni. Swój sposób ma nawet na kotlety mielone. Dzięki pomysłowemu doborowi przypraw te kotlety smakują, jak żadne inne. Znajdziemy w nich złocistą kurkumę, ostre chili i aromatyczny majeranek.

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej kryją w sobie jeszcze jedną niespodziankę. Celebrytka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na portalu Instagram, dodaje do nich ugotowane na parze, starte buraki. Użycie mielonego mięsa z indyka wynosi zdrowotny aspekt dania na nowy poziom. Koniecznie wypróbujecie ten przepis.

Przepis na kotlety mielone według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 20 dag buraków

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka

  • 1 łyżka oliwy

  • kurkuma, majeranek, chili, sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak usmażyć zaskakujące kotlety mielone Anny Lewandowskiej?

Buraki do kotletów mielonych ugotuj na parze. Warzywa przestudź i obierz ze skóry. Na koniec zetrzyj je na grubych oczkach tarki.

Mięso z indyka do kotletów mielonych przełóż do dużej miski. Dodaj do niego starte buraki, dolej do składników także oliwę i przypraw całość do smaku kurkumą, chili, majerankiem, solą i pieprzem. Całość starannie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Z połączonego z pozostałymi dodatkami mięsa uformuj niewielkie kulki. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Kotlety mielone smaż na złocisty kolor z każdej ze stron. Podawaj z ulubioną surówką lub duszonymi warzywami. Sprawdź jak przygotować zdrowe pączki prosto z piekarnika. Ponad sto lat temu nikt nie przyrządzał kotletów mielonych z mięsa wieprzowego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel