Rodzina się wzdrygnęła, gdy zobaczyła z czym robię pierogi. Później pochwałom nie było końca
Pierogi ze śledziem wprawiły moich bliskich w osłupienie. Początkowo sceptyczni względem mojego pomysłu, spróbowali i zmienili zdanie. Smakowało im, a na drugi dzień nic nie zostało.
Przepis na pierogi ze śledziem
Danie warto przygotować nie tylko od święta. Nietypowe połączenie grzybów i ryby przekona nawet sceptyków, a wykonanie wcale nie jest skomplikowane.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 ml oleju rzepakowego
- 250 ml mleka
- 125 ml gorącej wody
Składniki na farsz:
- 400 g śledzi, najlepiej matiasów
- 500 g pieczarek
- 2 spore cebule
- około 10 g bułki tartej (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- pieprz w ilości do smaku
Składników trochę potrzeba, ale zdecydowanie warto się skusić. Instrukcję wykonania ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Tylko psujesz jego smakJak zrobić pierogi ze śledziem? Dodajcie pieczarki
Zaczynam od wymoczenia śledzi. Zanurzam je w zimnej wodzie i odstawiam. Cały proces trwa około 2 godzin, a w trakcie wymieniam płyn. Ryba na koniec powinna być dość wyraźnie słona.
Cebulę siekam i szklę na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaję oczyszczone i posiekane pieczarki. Redukuję grzyby i studzę zawartość patelni. Mielę ją wraz ze śledziami w maszynce do mięsa. Doprawiam pieprzem. Jeśli masa jest bardzo wilgotna, wsypuję bułkę tartą.
Składniki na ciasto łączę ze sobą. Dzielę na cztery części i każdą osobno rozwałkowuję na cienki placek. Wycinam nieduże krążki. Wypełniam je przygotowanym farszem. Pierogi ze śledziem gotuję w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Jak podać pierogi ze śledziem?
Smaczną opcją będzie podsmażenie pierogów okraszenie ich cebulką np. taką karmelizowaną. Można też zaserwować gęstą, kwaśną śmietanę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne pierogi. Spróbujcie wersji z brązową soczewicą — jest pyszna i sycąca. Być może skuszą was też wegańskie ruskie z tofu zamiast twarogu.