Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne na każdą okazję rogaliki orzechowe siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.02.2022 01:00

Idealne na każdą okazję rogaliki orzechowe siostry Anastazji

Rogaliki orzechowe siostry Anastazji
canva/Atide

Rogaliki orzechowe siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser lub słodki podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Część rogalików oprósz cukrem pudrem, część wykończ polewą czekoladową, będą pyszne i wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na wyśmienite rogaliki orzechowe siostry Anastazji.

Rogaliki orzechowe piekę naprawdę często, są świetne na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, jak i bez okazji np. do kawy w weekend. Rogaliki z ciasta ucieranego po upieczeniu są kruche i mają wyraźny, orzechowy smak.

Rogaliki są puste w środku, dlatego też część dekoruję cukrem pudrem, a część domową polewą czekoladową, ponieważ połączenie orzechów z czekoladą deserową to jeden z moich ulubionych smaków. Polewę czekoladową robię z czekolady i odrobiny mleka, jest gęsta i bardzo aksamitna.

Z ciasta przygotujesz 16 rogalików, ucierane ciasto jest proste i szybkie. Nie wymaga odpoczynku, schłodzenia w lodówce, jedyne, co musisz zrobić, to zagnieść wszystkie składniki i rozwałkować ciasto.

Jeśli szukasz pomysłu na domowe ciastka- tu poznasz przepis na kultowe, kruche ciastka, które uwielbiamy wszyscy. Jeśli lubisz połączenie kokosu i czekolady- tu poznasz przepis na domowe kokosanki, są genialne do kawy.

Przepis na rogaliki orzechowe siostry Anastazji

Składniki na około 16 rogalików:

  • 200 g mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • 3/4 kostki masła

  • 70 g brązowego cukru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 25 g orzechów ziemnych mielonych

  • 25 g orzechów włoskich mielonych

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić rogaliki orzechowe siostry Anastazji?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przesyp na stolnicę, dodaj żółtka, miękkie masło i zacznij ucierać ciasto. Dodaj brązowy cukier, cukier wanilinowy, zmielone orzechy i wyrabiaj masę do połączenia wszystkich składników.

Z ciasta uformuj 2 kule podobnego rozmiaru, następnie podsyp blat mąką i rozwałkuj każde ciasto na kształt koła i podziel je radełkiem na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zawiń zaczynając od szerszej strony, aby powstały rogaliki, przełóż je na blachę z papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto na rogaliki

Źródło zdjęcia: canva/Leeser Rogaliki piecz 15 minut w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku. W tym czasie połam czekoladę i rozpuść ją z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy rogaliki się upieką i ostygną, część oprósz cukrem pudrem, a resztę wysmaruj polewą czekoladową przy pomocy pędzelka silikonowego.