Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rolada biszkoptowa z makiem - cudowny deser na zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.01.2022 01:00

Rolada biszkoptowa z makiem - cudowny deser na zimę

Rolada biszkoptowa z makiem
canva/NoirChocolate

Rolada biszkoptowa z makiem to świetne i proste ciasto, idealne na wizytę gości lub słodki deser do kawy w rodzinnym gronie. Rolada biszkoptowa jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej rolady z ciasta drożdżowego, jest równie smaczna, a znacznie łatwiejsza w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienitą roladę biszkoptową z makiem.

Szukasz pomysłu na szybkie, korzenne, ale lekkie ciasto, które zachwyci wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem? Ten przepis jest więc idealnie dla Ciebie. Rolada biszkoptowa jest prosta w przygotowaniu, łatwa do zawinięcia, słodka, ale lekka i puszysta, idealna zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Zmielony mak z bakaliami, miodem, olejkiem migdałowym i kandyzowaną skórką pomarańczową tworzy doskonałą masę o niezwykłym, korzennym smaku. Masa świetnie łączy się z delikatnym biszkoptem, tworząc doskonałe ciasto na święta i w chłodne, zimowe dni.

Suchy mak zalej wodą, następnie gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, dzięki czemu będzie miękki i delikatny. Do maku dodaj również posiekane bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały.

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe ciasto z makiem- tu poznasz przepis na wyśmienity tort makowy od siostry Anastazji, idealny na spotkania w większym gronie.

Przepis na roladę biszkoptową z makiem

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • szklanka mąki tortowej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 7 jajek

  • pół szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na masę makową:

  • 3/4 szklanki suchego maku

  • 1,5 szklanki mleka

  • pół kostki margaryny

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki miodu

  • 2-3 krople aromatu migdałkowego

  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • pół szklanki bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, laskowych)

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić roladę biszkoptową z makiem?

Suchy mak zalej zimną wodą, odstaw na 15 minut, następnie włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mak się nie przypalił. W razie potrzeby wlej więcej mleka, następnie odcedź mak i zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy, margarynę i po jednym żółtku, stale mieszając. Do gotowej masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 20 minut. Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę i zawiń w rulon, aby uformował się na kształt rolady, odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj masę makową: rozpuść margarynę z cukrem w większym rondlu, następnie dodaj ugotowany mak, miód, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj olejek migdałowy, skórkę pomarańczową, bakalie i gotuj na wolnym ogniu, tale mieszając, aż masa zgęstnieje.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Rozwiń rulon z biszkoptu, wyłóż masę makową i ponownie zawiń ściereczką, aby ciasto dobrze połączyło się z masą makową. Odstaw na 30 minut w suche miejsce, następnie wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto przed podaniem oprósz cukrem pudrem.