Rolada biszkoptowa z makiem - cudowny deser na zimę
Rolada biszkoptowa z makiem to świetne i proste ciasto, idealne na wizytę gości lub słodki deser do kawy w rodzinnym gronie. Rolada biszkoptowa jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej rolady z ciasta drożdżowego, jest równie smaczna, a znacznie łatwiejsza w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienitą roladę biszkoptową z makiem.
Szukasz pomysłu na szybkie, korzenne, ale lekkie ciasto, które zachwyci wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem? Ten przepis jest więc idealnie dla Ciebie. Rolada biszkoptowa jest prosta w przygotowaniu, łatwa do zawinięcia, słodka, ale lekka i puszysta, idealna zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Zmielony mak z bakaliami, miodem, olejkiem migdałowym i kandyzowaną skórką pomarańczową tworzy doskonałą masę o niezwykłym, korzennym smaku. Masa świetnie łączy się z delikatnym biszkoptem, tworząc doskonałe ciasto na święta i w chłodne, zimowe dni.
Suchy mak zalej wodą, następnie gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, dzięki czemu będzie miękki i delikatny. Do maku dodaj również posiekane bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały.
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe ciasto z makiem- tu poznasz przepis na wyśmienity tort makowy od siostry Anastazji, idealny na spotkania w większym gronie.
Przepis na roladę biszkoptową z makiem
Składniki na ciasto biszkoptowe:
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
7 jajek
pół szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na masę makową:
3/4 szklanki suchego maku
1,5 szklanki mleka
pół kostki margaryny
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki miodu
2-3 krople aromatu migdałkowego
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
pół szklanki bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, laskowych)
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić roladę biszkoptową z makiem?
Suchy mak zalej zimną wodą, odstaw na 15 minut, następnie włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mak się nie przypalił. W razie potrzeby wlej więcej mleka, następnie odcedź mak i zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy, margarynę i po jednym żółtku, stale mieszając. Do gotowej masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 20 minut. Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę i zawiń w rulon, aby uformował się na kształt rolady, odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj masę makową: rozpuść margarynę z cukrem w większym rondlu, następnie dodaj ugotowany mak, miód, dokładnie wymieszaj, następnie dodaj olejek migdałowy, skórkę pomarańczową, bakalie i gotuj na wolnym ogniu, tale mieszając, aż masa zgęstnieje.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Rozwiń rulon z biszkoptu, wyłóż masę makową i ponownie zawiń ściereczką, aby ciasto dobrze połączyło się z masą makową. Odstaw na 30 minut w suche miejsce, następnie wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto przed podaniem oprósz cukrem pudrem.