Rozbij i panieruj lecz nie smaż. Na schabowe jest lepszy i zdrowszy sposób
Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Wielu nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a inni, przez nadmiar tłuszczu unikają jak ognia. Istnieje jednak sposób na zdrowe kotlety schabowe, z których każdy będzie zadowolony. Smażenie to przeszłość.
Schabowe podstawą obiadu
Cienko rozbite schabowe obtoczone w bułce tartej, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu i podane na obiad z ziemniakami i surówką, to sposób na klasyczny polski obiad. Na samą myśl o chrupkości i aromacie kotletów aż ślinka cieknie. I wszystko byłoby smaczne, gdyby nie ten tłuszcz.
Przez to, że kotlety w tradycyjnej wersji są w nim smażone, stają się zbyt kaloryczne, ciężkie i niezdrowe. Z takich powodów wiele osób rezygnuje z tego dania, a szkoda. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, z którym nie trzeba smażyć kotletów schabowych, a mimo to są tak samo smaczne i zdrowsze. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.
Zasyp odpływ 6 łyżkami. Brud, tłuszcz i zatory znikną, jak ręką odjąłSchabowe bez smażenia
Zdrowe kotlety schabowe powstają bez grama tłuszczu, ponieważ są przygotowywane w piekarniku. Metoda, choć może wydawać się zaskakująca, jest skuteczna. Kotlety nie tracą na smaku, a nawet zyskują.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować składników, których nie używa się do zrobienia tradycyjnych schabowych. Niezbędne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę. Żadnego składnika nie pomijaj, a kotlety wyjdą doskonałe.
Składniki:
- 4 rozbite kotlety schabowe
- 2 jajka
- 3 łyżki musztardy
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki bulionu
- 100 g żółtego sera w kostce
- pieprz
- sól
Przepis na zdrowe kotlety schabowe
Rozbite kotlety schabowe przypraw pieprzem oraz solą. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso. Do miski włóż musztardę, wbij jajka i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły.
Kotlety obtocz w powstałej mieszaninie, a następnie obtocz je w bułce tartej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kotlety. Umieść je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz je przez 15 minut.
Po tym czasie schabowe podlej bulionem, a na ich wierzchu rozsyp starty na dużych oczkach ser. Piecz je przez 10 minut, do momentu roztopienia i zarumienienia się sera. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały doskonale.