Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w charakternej marynacie. To danie to hit w wielu domach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.09.2023 15:32

Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w charakternej marynacie. To danie to hit w wielu domach

schab na dziko
shutterstock/Agnes Kantaruk

Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Jednak nawet najbardziej ulubione danie obiadowe czasem może się nieco znudzić. Dlatego proponujemy przyrządzenie schabu w wyrazistej marynacie. To danie jest hitem w wielu domach. Smak tak przyrządzonego schabu po prostu zachwyca. 

Schab, czyli przyrządź go na dziko

Kotlety schabowe bardzo często goszczą na stołach Polaków. Podajemy je na co dzień i od święta. Są też podawane na wielu przyjęciach okolicznościowych. Wszystko dlatego, że lubimy ich smak. Do tego kotlety schabowe możemy w prosty sposób przyrządzić.

Jednak najlepsze danie czasem może się znudzić. Polecamy przepis na zrobienie schabu na dziko. Pyszna marynata sprawia, że mięso jest bardzo soczyste. To danie jest hitem w wielu polskich domach. 

marynata
Canva/ivanmateev
Nie kroję cebulki do pomidorów. Wolę zalać je smakowitą pierzynką, ta przekąska zawsze znika jako pierwsza

Jak przygotować schab na dziko?

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj marynatę, czyli do miski włóż ketchup, musztardę, olej, majeranek i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 

Marynatą posmaruj kotlety z dwóch stron. Włóż do lodówki na 12 godzin. Teraz odsącz z marynaty i smaż na rozgrzanym oleju. Schab powinien mieć złoty kolor. 

Schab na dziko, czyli pyszne i soczyste

Schab na dziko jest dużo bardziej soczysty od tradycyjnych kotletów schabowych. Wszystko dzięki wyjątkowej marynacie. Mieszanka ketchupu, musztardy, czosnku nadaje mięsu pysznego smaku. Po 12 godzinach spędzonych w marynacie mięso będzie bardzo delikatne i soczyste.

Warto przyrządzić to danie obiadowe. Ma ono wyrazisty smak i zachwyci domowników oraz zaproszonych gości. Schab na dziko można podawać z ziemniakami, sezonowymi surówkami, czy z ćwikłą. Pisaliśmy o kotletach z niespodzianką. Podawaliśmy przepis na polonezy schabowe od Ewy Wachowicz. 

schab
Canva/NicolasMcComber

Źródło: beszamel.se.pl