Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgniatam banana i dorzucam jeszcze 2 składniki. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na śniadanie

Rozgniatam banana i dorzucam jeszcze 2 składniki. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na śniadanie

Placki na śniadanie
YT/ SmakowiteDania

Jak śniadanie na słodko to tylko z bananami. Można z nich w mig przygotować pyszne, a przede wszystkim sycące danie, które zachwyci niejednego łasucha. Pokochają je nie tylko najmłodsi.
 

Śniadanie z bananami zachwyci każdego

Po banany zdecydowanie warto sięgać. Bogate m.in. w potas, magnez oraz witaminy A,C i B6 owoce są nie tylko smaczne, ale też niezwykle cenne dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla osób młodych i aktywnych.

Jeżeli dotychczas jedliście tylko solo lub — podobnie jak ja — robiliście z nich słodki chlebek lub koktajle — to pomysł na smaczne śniadanie z ich udziałem może wam się spodobać. Czego będziecie potrzebować? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Śniadanie z bananów.jpg
YT/ SmakowiteDania
Ciotka Grażyna zawsze podawała tę przekąskę na Andrzejki. W końcu mam przepis, w tym roku zrobię ją sama

Przepis na pyszne śniadanie z banami

Przygotowywane niemal błyskawicznie słodkie placki stanowią świetne danie na początek dnia. Spodobają się nie tylko najmłodszym, a podać je można na wiele sposobów. Warto się skusić.

Składniki:

  • 2 średnie banany
  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • olej rzepakowy (opcjonalnie)

Do zrobienia placków potrzebna będzie oczywiście patelnia — najlepiej taka z nieprzywierającą powłoką, by zminimalizować zużycie tłuszczu. Z podanych składników uzyskacie 10 sztuk rarytasu, a zajmie wam to dosłownie chwilę. Zerknijcie na zamieszczoną poniżej instrukcję i koniecznie spróbujcie.

Jak zrobić pyszne śniadanie? Wykorzystajcie banany

Zaczynam od obrania bananów ze skórki i rozgniecenia ich widelcem na papkę. W misce mieszam mąkę pszenną oraz jajka. Dodaję do nich owocową masę. Powstanie dość gęste, ale wciąż lejące się ciasto.

Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju (lub mniej, jeśli ma nieprzywierającą powłokę). Łyżką formuję niezbyt grube placki i smażę je, aż z obu stron się zrumienią. Przenoszę na talerz.

Jak podawać placki bananowe?

Do smakołyku pasuje m.in. posypka z cukru pudru, polewa czekoladowa lub masło orzechowe. Możecie też użyć dowolnego owocowego dżemu, a nawet bitej śmietany i kakao.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne śniadania. Szczególnie polecamy prostą w przygotowaniu owsiankę o smaku szarlotki. Być może skusi was też pyszna jajecznica z boczniakami.

Śniadanie to bananowe placki.jpg
YT/ SmakowiteDania