Smakosze.pl

YT/ SmakowiteDania

Rozgniatam banana i dorzucam jeszcze 2 składniki. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na śniadanie

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak śniadanie na słodko to tylko z bananami. Można z nich w mig przygotować pyszne, a przede wszystkim sycące danie, które zachwyci niejednego łasucha. Pokochają je nie tylko najmłodsi.
 

Śniadanie z bananami zachwyci każdego

Po banany zdecydowanie warto sięgać. Bogate m.in. w potas, magnez oraz witaminy A,C i B6 owoce są nie tylko smaczne, ale też niezwykle cenne dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla osób młodych i aktywnych.

Jeżeli dotychczas jedliście tylko solo lub — podobnie jak ja — robiliście z nich słodki chlebek lub koktajle — to pomysł na smaczne śniadanie z ich udziałem może wam się spodobać. Czego będziecie potrzebować? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Śniadanie z bananów.jpg
YT/ SmakowiteDania
Roladki z szynki

Ciotka Grażyna zawsze podawała tę przekąskę na Andrzejki. W końcu mam przepis, w tym roku zrobię ją sama

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne śniadanie z banami

Przygotowywane niemal błyskawicznie słodkie placki stanowią świetne danie na początek dnia. Spodobają się nie tylko najmłodszym, a podać je można na wiele sposobów. Warto się skusić.

Składniki:

  • 2 średnie banany
  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • olej rzepakowy (opcjonalnie)

Do zrobienia placków potrzebna będzie oczywiście patelnia — najlepiej taka z nieprzywierającą powłoką, by zminimalizować zużycie tłuszczu. Z podanych składników uzyskacie 10 sztuk rarytasu, a zajmie wam to dosłownie chwilę. Zerknijcie na zamieszczoną poniżej instrukcję i koniecznie spróbujcie.

Jak zrobić pyszne śniadanie? Wykorzystajcie banany

Zaczynam od obrania bananów ze skórki i rozgniecenia ich widelcem na papkę. W misce mieszam mąkę pszenną oraz jajka. Dodaję do nich owocową masę. Powstanie dość gęste, ale wciąż lejące się ciasto.

Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju (lub mniej, jeśli ma nieprzywierającą powłokę). Łyżką formuję niezbyt grube placki i smażę je, aż z obu stron się zrumienią. Przenoszę na talerz.

Jak podawać placki bananowe?

Do smakołyku pasuje m.in. posypka z cukru pudru, polewa czekoladowa lub masło orzechowe. Możecie też użyć dowolnego owocowego dżemu, a nawet bitej śmietany i kakao.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne śniadania. Szczególnie polecamy prostą w przygotowaniu owsiankę o smaku szarlotki . Być może skusi was też pyszna jajecznica z boczniakami .

Śniadanie to bananowe placki.jpg
YT/ SmakowiteDania
Ciasto z mandarynkami

Kładę mandarynki na patelni i zalewam ciastem. Ten deser będzie hitem na świątecznym stole

CZYTAJ DALEJ
placki z kapustą kiszoną

Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >