Smakosze.pl

Canva/peredniankina, Facebook/Ewa Wachowicz

Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Placki często goszczą na naszych stołach. Z reguły robimy je z ziemniaków lub z cukinii. Jednak tym razem polecamy przepis na placki od Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dodaje do tego dania pyszny i zdrowy składnik. 

Placki z kiszonką, która wzmocni odporność

Placki są daniem, które warto przygotować na jesienny obiad. Są smaczne, ale też pożywne i proste w przygotowaniu. Zazwyczaj robimy placki ziemniaczane lub z dodatkiem cukinii. Smakują na obiad albo na ciepłą kolację. 

Jednak warto poznać przepis Ewy Wachowicz na placki z pyszną i zdrową kiszonką. Znana restauratorka tę potrawę robi z kapustą kiszoną. Takie placki będą idealne na jesień. Wzmocnią naszą odporność, dostarczą witamin i zapewnią niezwykłe wrażenia smakowe. 

placki
Canva/PGStudija
chałka

Mieszam colę z mąką i po chwili mam ten przysmak. Rodzina ciągle o niego prosi

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić placki z kapustą kiszoną od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • sól

Przygotowanie placków z kapustą kiszoną zaczynamy od wbicia jajek do miski, wlania mleka i posolenia. Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy składniki. Dolewamy nieco wody, bo ciasto powinno być gęstsze, niż to na naleśniki.

Teraz pora na zajęcie się kapustą kiszoną. Odciskamy ją z nadmiaru, soku, szatkujemy i dokładamy do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy tak, jak placki ziemniaczane, czyli 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Placki z kapustą kiszoną podaj na jesienny obiad

Tak przyrządzone placki możemy podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Będą smakować też z odrobiną kwaśnej śmietany. Do tego dania pasuje też sos czosnkowy, który podkręca smak placków z kiszoną kapustą.

Są one chrupiące, lekko kwaśne i bardzo smaczne. Takie placki mogą być też dodatkiem do dań mięsnych. To pożywne i szybkie danie, które posmakuje całej rodzinie. Zróbcie je według przepisu Ewy Wachowicz. Pisaliśmy o tym, jak uratować gorzką kapustę kiszoną . Informowaliśmy też, co oznacza różowy osad na kapuście kiszonej. 

placki
Canva/nerudol

Źródło: ewawachowicz.pl

liście laurowe

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego

CZYTAJ DALEJ
karpie

Koniec z żywym karpiem w Wigilię? Posłowie chcą znaczących zmian w prawie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >