Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.11.2023 15:14

Żadne ziemniaki i cukinia. Wachowicz robi placki z najzdrowszej i najsmaczniejszej kiszonki

placki z kapustą kiszoną
Canva/peredniankina, Facebook/Ewa Wachowicz

Placki często goszczą na naszych stołach. Z reguły robimy je z ziemniaków lub z cukinii. Jednak tym razem polecamy przepis na placki od Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dodaje do tego dania pyszny i zdrowy składnik. 

Placki z kiszonką, która wzmocni odporność

Placki są daniem, które warto przygotować na jesienny obiad. Są smaczne, ale też pożywne i proste w przygotowaniu. Zazwyczaj robimy placki ziemniaczane lub z dodatkiem cukinii. Smakują na obiad albo na ciepłą kolację. 

Jednak warto poznać przepis Ewy Wachowicz na placki z pyszną i zdrową kiszonką. Znana restauratorka tę potrawę robi z kapustą kiszoną. Takie placki będą idealne na jesień. Wzmocnią naszą odporność, dostarczą witamin i zapewnią niezwykłe wrażenia smakowe. 

placki
Canva/PGStudija
Mieszam colę z mąką i po chwili mam ten przysmak. Rodzina ciągle o niego prosi

Jak zrobić placki z kapustą kiszoną od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • sól

Przygotowanie placków z kapustą kiszoną zaczynamy od wbicia jajek do miski, wlania mleka i posolenia. Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy składniki. Dolewamy nieco wody, bo ciasto powinno być gęstsze, niż to na naleśniki.

Teraz pora na zajęcie się kapustą kiszoną. Odciskamy ją z nadmiaru, soku, szatkujemy i dokładamy do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy tak, jak placki ziemniaczane, czyli 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Placki z kapustą kiszoną podaj na jesienny obiad

Tak przyrządzone placki możemy podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Będą smakować też z odrobiną kwaśnej śmietany. Do tego dania pasuje też sos czosnkowy, który podkręca smak placków z kiszoną kapustą.

Są one chrupiące, lekko kwaśne i bardzo smaczne. Takie placki mogą być też dodatkiem do dań mięsnych. To pożywne i szybkie danie, które posmakuje całej rodzinie. Zróbcie je według przepisu Ewy Wachowicz. Pisaliśmy o tym, jak uratować gorzką kapustę kiszoną. Informowaliśmy też, co oznacza różowy osad na kapuście kiszonej. 

placki
Canva/nerudol

Źródło: ewawachowicz.pl