Rozgotowałaś ryż? Nic straconego. Ten przepis będzie hitem wśród zabieganych
Ryż jest lekkostrawny i pożywny. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany na sypko, jednak czasem zdarza się nam go rozgotować. Co zrobić z takim kulinarnym fantem? Polecamy doskonały przepis na kotlety z ryżu. Będą smakować całej rodzinie, bo są smaczne i sycące.
Ryż towarzyszy nam od dziecka
Ryż ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jako dzieci często jemy ryż na mleku albo z jabłkami. Dodajemy go do zup, deserów, drugich dań i przekąsek. Jest pożywny i dodaje nam energii. W ponad 100 krajach na świecie ryż jest podstawowym wyżywieniem dla mieszkańców.
Ryż posiada wiele odmian. Na rynku mamy ryż długoziarnisty, dziki, czarny, paraboliczny i brązowy. Jego spożywanie zapobiega cukrzycy i zawałom serca. Dostarcza nam błonnika, białka i kwasu foliowego. Jednak, co zrobić, gdy ryż nam się rozgotuje? Nie musimy się martwić, bo mamy przepis na pyszne kotlety z ryżu.
Nie wyrzucaj skórki od banana. Zalej ją wodą, a otrzymasz cenny produktJak przygotować kotlety z ryżu?
Składniki:
- ok. 2,5 szklanki rozgotowanego białego ryżu
- 2 jajka
- 200 g startego sera żółtego
- 50 g szynki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kaszy manny
- bułka tarta
Rozgotowany ryż przestudź. Możesz też specjalnie ugotować ryż na kotlety. Użyj wtedy 1 szklanki białego ryżu i ugotuj go na kleisto. Do przestudzonego ryżu dodaj starty ser żółty, pokrojoną szynkę i roztrzepane jajka. Dopraw solą, pieprzem i dodaj kaszę mannę.
Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym tłuszczu, aż kotlety będą miały złoty kolor. Podaj je z surówką i sosem, np. pieczarkowym.
Co zrobić z rozgotowanym ryżem?
Kotlety z ryżu sprzyjają eksperymentom w kuchni. Możemy dodać do nich różne składniki, które mamy w lodówce. Pasują tu pieczarki, kiełbaska, czy podsmażone warzywa. Gdy rozgotuje się nam ryż, możemy też z niego przygotować kulki serowo-ryżowe.
Dodajmy do nich pietruszkę, mąkę i ser żółty. Postępujmy podobnie jak w przypadku kotletów z ryżu. Takie danie będzie smakować dzieciom i dorosłym. Można podać je na kolację lub jako przekąskę. Pisaliśmy o tym, jak gotować ryż. Podawaliśmy też przepis z użyciem ryżu.
Źródło: przyslijprzepis.pl, surowki.pl