Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgotowałaś ryż? Nic straconego. Ten przepis będzie hitem wśród zabieganych

Rozgotowałaś ryż? Nic straconego. Ten przepis będzie hitem wśród zabieganych

ryż
Canva/motosuke_moku

Ryż jest lekkostrawny i pożywny. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany na sypko, jednak czasem zdarza się nam go rozgotować. Co zrobić z takim kulinarnym fantem? Polecamy doskonały przepis na kotlety z ryżu. Będą smakować całej rodzinie, bo są smaczne i sycące. 

Ryż towarzyszy nam od dziecka

Ryż ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jako dzieci często jemy ryż na mleku albo z jabłkami. Dodajemy go do zup, deserów, drugich dań i przekąsek. Jest pożywny i dodaje nam energii. W ponad 100 krajach na świecie ryż jest podstawowym wyżywieniem dla mieszkańców. 

Ryż posiada wiele odmian. Na rynku mamy ryż długoziarnisty, dziki, czarny, paraboliczny i brązowy. Jego spożywanie zapobiega cukrzycy i zawałom serca. Dostarcza nam błonnika, białka i kwasu foliowego. Jednak, co zrobić, gdy ryż nam się rozgotuje? Nie musimy się martwić, bo mamy przepis na pyszne kotlety z ryżu. 

Nie wyrzucaj skórki od banana. Zalej ją wodą, a otrzymasz cenny produkt

Jak przygotować kotlety z ryżu?

Składniki:

  • ok. 2,5 szklanki rozgotowanego białego ryżu
  • 2 jajka
  • 200 g startego sera żółtego
  • 50 g szynki
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki kaszy manny
  • bułka tarta

Rozgotowany ryż przestudź. Możesz też specjalnie ugotować ryż na kotlety. Użyj wtedy 1 szklanki białego ryżu i ugotuj go na kleisto. Do przestudzonego ryżu dodaj starty ser żółty, pokrojoną szynkę i roztrzepane jajka. Dopraw solą, pieprzem i dodaj kaszę mannę. 

Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym tłuszczu, aż kotlety będą miały złoty kolor. Podaj je z surówką i sosem, np. pieczarkowym. 

Co zrobić z rozgotowanym ryżem?

Kotlety z ryżu sprzyjają eksperymentom w kuchni. Możemy dodać do nich różne składniki, które mamy w lodówce. Pasują tu pieczarki, kiełbaska, czy podsmażone warzywa. Gdy rozgotuje się nam ryż, możemy też z niego przygotować kulki serowo-ryżowe. 

Dodajmy do nich pietruszkę, mąkę i ser żółty. Postępujmy podobnie jak w przypadku kotletów z ryżu. Takie danie będzie smakować dzieciom i dorosłym. Można podać je na kolację lub jako przekąskę. Pisaliśmy o tym, jak gotować ryż.  Podawaliśmy też przepis z użyciem ryżu. 

kotlety
Canva/imagospot

Źródło: przyslijprzepis.pl, surowki.pl

Tagi: Ser Danie Przepis