Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpoznajesz danie ze zdjęcia? Młodzi o nim zupełnie zapomnieli, ma bajecznie prostą recepturę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.07.2023 15:46

Rozpoznajesz danie ze zdjęcia? Młodzi o nim zupełnie zapomnieli, ma bajecznie prostą recepturę

pampuchy
Wikipedia

To danie jest niezwykle puszyste, smaczne i pożywne. Lekkie niczym obłok, ale daje energię i wyjątkowe doznania smakowe. Mowa o pampuchach, które też nazywane  są też parzakami, parowańcami, czy pyzami drożdżowymi. Przepis na pampuchy jest banalnie prosty- warto go wypróbować.

Pampuchy, czyli młodzi o nich zapomnieli

Pampuchy wyrabiane są z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. Charakteryzują się wyjątkową miękkością, pulchnością i smakiem. W różnych regionach Polski noszą rozmaite nazwy. Nazywane są parowcami, paruchami, ruchańcami i kluskami ruchanymi.

U młodych nazwy mogą wywoływać uśmiech na twarzy, bo raczej młodzież nie zna smaku pampuchów. A szkoda- ten jest wyjątkowy, delikatny i pasujący zarówno do podania pampuchów z twarogiem, owocami, ale tez ze skwarkami lub sosem mięsnym.

Już nigdy nie dodam do placków z cukinii tego składnika. Mam lepszy patent

Jak przygotować pampuchy?

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 5 łyżek mleka i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, możemy je rozwałkować na 2 ½ cm i wykrajać szklanką krążki. Możemy też z całego ciasta wycinać szklanką małe kawałki. Następnie ręcznie formujemy małe bułeczki. Pampuchy układamy na desce obsypanej mąką.

Ugotuj pampuchy i ciesz się ich smakiem

Pampuchy gotujemy 10 minut na parze. Możemy do tego użyć specjalnego garnka. Jednak równie dobrze można garnek z wodą nakryć ścierką tetrową lub gazą i obwiązać garnek dookoła, by gaza się nie zsunęła. Wodę doprowadzamy do wrzenia, kluski układamy na ściereczce  i przykrywam metalową miską.

Możemy podawać na słodko, z twarogiem, owocami, cukrem. Jednak pampuchy będą też wyśmienite z mięsem, sosem grzybowym czy mięsnym. To danie zachwyci całą rodzinę. Pisaliśmy o pyzach drożdżowych jak z dawnych lat. Podawaliśmy też przepis na pampuchy ze słodką niespodzianką. 

pampuchy
Canva/Teka77

Źródło: wikipedia.org, smaker.pl