Pyzy drożdżowe, jak za dawnych lat. Idealny pomysł na tani obiad. Podaj je z gęstym sosem, zachwycisz się
Pyzy drożdżowe są lekką i smakowitą propozycją taniego obiadu. Można je podać zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi sosami czy gulaszem. Przygotowanie jest bardzo proste, a rodzinie z pewnością zasmakuje. Spróbujecie?
Kluski na parze, pampuchy, pyzy drożdżowe — tak nazywane są te pyszne i lekkie niczym chmurka kulki. Delikatny mączny wyrób pasuje do wielu dań. Będzie idealnym uzupełnieniem obiadu niezależnie od tego, czy przyrządzicie go na słodko czy też w wersji wytrawnej.
Przepis na lekkie pyzy drożdżowe
Składniki:
500 g mąki pszennej
375 ml mleka
15 świeżych drożdży
1 duże jajo
sól i cukier w ilości do smaku
Opcjonalne dodatki:
twaróg półtłusty
domowy dżem, np. morelowy
gulasz mięsny np. węgierski
gęsta śmietana i podsmażona cebulka
Jak zrobić pyzy drożdżowe?
Drożdże rozprowadzamy w połowie porcji ciepłego mleka. Do większej miski przesiewamy mąkę. 125 g łączymy ze szczyptą cukru i soli w osobnym naczyniu. Składniki mieszamy z drożdżowym zaczynem, a uzyskaną masę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, wlewamy pozostałe mleko, uprzednio połączone z jajkiem. Partiami wsypujemy pozostałą mąkę oraz jeszcze trochę soli i cukru. Wyrabiamy przez kwadrans i ponownie odstawiamy ciasto na pyzy drożdżowe, by podwoiło objętość.
Masę dzielimy na kilka części, każdą rozpłaszczamy na placek o grubości 5-6 cm i wykrawamy z niej koła. Brzegi każdej z klusek zawijamy pod spód, po czym odkładamy ją na oprószoną mąką tacę na 15-20 minut.
Pampuchy przygotowujemy w garnku do parowania, gotując je przez 5-10 minut. Jeżeli takim nie dysponujemy, możemy gotować kluski, układając je nad garnkiem z parującą wodą przy pomocy sita lub gazy i zakrywając ujście pokrywką. Pyzy drożdżowe będą gotowe, gdy po przełamaniu widoczne będą pęcherzyki powietrza.
Na naszej stronie znajdziecie inne smakowite pomysły na dodatki do obiadu. Ten artykuł zawiera sprawdzoną babciną recepturę na szare kluski. Z tego natomiast dowiecie się jak przygotować kopytka ze szpinakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: