Sałatka chrzanowa z jajkiem wielkanocna. Przepis krok po kroku
Sałatka chrzanowa z jajkiem wielkanocna to pomysł na bardzo aromatyczną, wiosenną sałatkę, która urozmaici każdy świąteczny posiłek. Poznaj przepis na świeżą sałatkę chrzanową z jajkiem wielkanocną, będzie hitem na wielkanocnym stole.
Sałatki wielkanocne zawsze są lekkie, świeże, wiosenne. Jedną z lepszych jest sałatka z jajkiem, jabłkiem, kukurydzą i zielonym groszkiem. Sałatka z dodatkiem tartego chrzanu i kwaśnej śmietanki smakuje wybornie i jest bardzo aromatyczna.
Sałatka chrzanowa będzie idealną sałatką na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, między innymi wędlin, serów, pieczonego, domowego pasztetu. Sałatka doskonale łączy się również z pieczonym schabem i innymi warzywami, jest bardzo smaczna i uniwersalna.
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną potrawę wielkanocną- tu poznasz przepis na galaretki drobiowe w kształcie jajek, wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na sałatkę chrzanową z jajkiem wielkanocną
Składniki:
słoik selera konserwowego
puszka kukurydzy
pół puszki groszku
2 małe jabłka
3 jajka
2-3 łyżeczki tartego chrzanu
łyżka majonezu
łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę chrzanową z jajkiem wielkanocną?
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, idealne będą po 8-10 minutach gotowania od momentu wrzenia. Jajka pokrój w kostkę, obierz i pokrój jabłka, groszek, kukurydzę, seler odsącz z zalewy.
Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj chrzan, majonez, śmietanę i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.