Sałatka śledziowa - przepis krok po kroku
Sałatka śledziowa jest prostą sałatką, którą przygotujesz nie tylko w święta. Jest intensywna w smaku, ale i świeża i lekko słodka. Sałatka doskonale smakuje podana z sosem śmietanowym, cebulką, jabłkiem i rzodkiewkami, które doskonale przełamują mocny smak ryby. Poznaj przepis na obłędną sałatkę śledziową.
Śledzie są bardzo lubianymi przez Polaków rybami. Są zdrowe, dostępne w każdym sklepie i niezwykle smaczne. Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zarówno świeże śledzie, jak i w oleju i sosach smakują wprost rewelacyjnie. Śledzie w oleju możesz przygotować samodzielnie, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Przygotowane w domu śledzie i przechowywane w lodówce, zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni.
Sałatka śledziowa ma mocny, wyraźny smak. Oprószona szczypiorkiem, przełamana jabłkiem i rzodkiewką tworzy danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi morskich ryb. Do sałatki śledziowej przygotuj sos śmietanowy z odrobiną majonezu, który doskonale ją uzupełni. Sałatkę dopraw na samym końcu. Śledzie są dość słone, dlatego sól dodaj po wymieszaniu wszystkich składników z sosem.
Przepis na sałatkę śledziową
Składniki na 4 porcje:
4 filety śledziowe
duże jabłko
cebula
5 rzodkiewek
szczypiorek
ogórek konserwowy
200 ml śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę śledziową?
Śmietanę dokładnie wymieszaj z majonezem i wstaw do lodówki. Śledzie, ogórka, cebulę i rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, dodaj do sałatki, następnie wlej schłodzony sos, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.