Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka z kolorowej papryki i cebuli na imprezę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.10.2021 02:00

Sałatka z kolorowej papryki i cebuli na imprezę

Sałatka z kolorowej papryki i cebuli na imprezę
canva/GMVozd

Sałatka imprezowa ma być szybka w przygotowaniu, smaczna i wyglądać świeżo i kolorowo. Taka właśnie jest sałatka z kolorowej papryki i cebuli. Sałatka prezentuje się doskonale, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na prostą sałatkę z kolorowej papryki na imprezę.

Sałatka z kolorowej papryki i cebuli jest świetnym pomysłem na błyskawiczną sałatkę na imprezę. Sałata, oliwki, pomidorki i ser feta dodatkowo wzmacniają walory smakowe sałatki i sprawiają, że danie jest bardzo sycące i wygląda bardzo apetycznie. Sałatkę przygotuj z ziołowym sosem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Jest świeży, bardzo aromatyczny i świetnie łączy się ze wszystkimi składnikami.

Sałatka z kolorowej papryki i cebuli będzie smakować równie dobrze w towarzystwie sosu balsamicznego. Sos przygotowany jest na occie balsamicznym, miodzie i musztardzie, ma więc bardzo intensywny smak i aromat, który doskonale łączy się z każdą sałatką z fetą, mozzarellą i świeżymi warzywami.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką sałatkę imprezową - tu znajdziesz przepis na sałatkę z surimi, doskonałą na imprezę i spotkania z przyjaciółmi.

Przepis na sałatkę z kolorowej papryki i cebuli na imprezę

Składniki na 6-8 porcji:

  • papryka czerwona

  • papryka żółta

  • papryka zielona

  • duża, czerwona cebula

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 100 g czarnych oliwek po odsączeniu

  • mix sałat

  • opakowanie sera feta

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • pieprz mielony

Jak przygotować sałatkę z kolorowej paprykę i cebuli na imprezę?

Papryki i cebulę pokrój w słupki, pomidorki i oliwki przekrój na pół. Do miski włóż mix sałat, dodaj pokrojone warzywa i fetę.

Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z oliwek z ziołami prowansalskimi, bazylią, sokiem z cytryny i pieprzem, następnie polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.

Smacznego.

Tagi: Sałatka