Sanepid nie ma litości, wycofują w całym kraju. Kupiłeś, lepiej wyrzuć
Strona internetowa Sanepidu należy do tych nielicznych, które chcielibyśmy, by były aktualizowane rzadziej. Nie mamy jednak tego komfortu. 2 grudnia trafiło na nią kolejne ostrzeżenie.
Sanepid wycofuje żywność
Są różne sposoby, na jakie produkt może podpaść służbom sanitarnym. Niektóre są bardzo poważne dla wszystkich konsumentów. Do jedzenia mogą na przykład przedostać się niebezpieczne trujące substancje.
Tak było ostatnio w wypadku kilku partii mąki żytniej różnych producentów, w której stwierdzono przekroczenie norm zawartości neurotoksyny. Zagrażała ona funkcjonowaniu naszego układu nerwowego, a dla kobiet w ciąży stanowiła wręcz śmiertelne niebezpieczeństwo.
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na WigilięOstrzeżenie Sanepidu o konserwach
Kiedy indziej w składzie produktu może np. znajdować się jakiś alergen, który zagraża małej części populacji. Jednak każda nieprawidłowość w składzie albo w wypadku daty ważności, kiedy zostanie wyłapana, powoduje wycofanie towaru z rynku.
Tak jest i tym razem, kiedy służby wykryły nieprawidłowości dotyczące zawartości konserwy mięsnej. Chodzi o Konserwę turystyczną Sokołowa. Trzystugramowa puszka mielonki wieprzowej pod tą nazwą, oznaczona numerem partii 03.03.2026 416A.E i datą minimalnej trwałości 03.03.2026, zawiera białko sojowe, które nie jest wypisane w składzie.
Alergicy! Uwaga na konserwę turystyczną
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję – informuje Sanepid.
Jak zawsze w takiej sytuacji, odpowiednie służby i producent współpracują, by wycofać z rynku felerny produkt. Warto więc przejrzeć swoje zapasy pod kątem obecności puszki o tym numerze. Jeśli ją znajdziemy – odnosimy do sklepu lub wyrzucamy.
Przeczytaj też nasze uwagi dotyczące gotowania suszonych grzybów i sposób na czyszczenie piersi kurczaka.