Zapomnij o japońskim. Makowiec włoski od Heni jest 100 razy lepszy
Makowiec włoski to właściwie bliski krewny tego, który nazywamy japońskim. Łączy je między innymi fakt, że ciasto takie nie ma żadnego spodu, a składa się wyłącznie z masy makowej. Oba łączy też to, że są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Makowiec na święta
Jak przystało na makowiec włoski, ciasto to składa się z orzechów włoskich w masie makowej. Deser wychodzi jednak zupełnie inny od tych, do których przywykliśmy. Na naszych stołach w święta lądują często ciasta z masą makową będącą farszem drożdżowego ciasta.
W makowcach tego typu, jak włoski czy japoński, jest nieco inaczej. Masie makowej nie towarzyszy tu nic prócz polewy. W zamian, dodajemy jajka bezpośrednio do niej, dzięki czemu jemy praktycznie upieczony mak. Dzięki czemu ciasto jest wilgotne i słodkie.
Biorę mięso z kurczaka i wbijam w nie widelec. Tak przydatnej sztuczki kuchennej dawno nie widziałamCiasto z makiem
Henia Foks proponuje makowiec włoski na święta serwować pokryte powidłami i posypane wiórkami kokosowymi. Jakaś polewa jest mu zdecydowanie potrzebna, może to jednak być jeden z wielu wariantów. Można wykończyć ciasto tabliczką czekolady rozpuszczoną z 30 ml śmietanki. Można przygotować też masę z mascarpone, wszystko zaś wykończyć posypką.
Składniki
- 850 g masy makowej z puszki
- 500 ml mleczka kokosowego
- 300 g rozłupanych orzechów włoskich
- 2 niesłodzone budynie waniliowe
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa i posypka – np. konfitury, mascarpone, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe, starta czekolada lub cukrowa posypka
Makowiec włoski
Do misy robota wykładamy masę makową. Dodajemy mleczko kokosowe i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń i wszystko mieszamy na wolniejszych obrotach.
Połowę orzechów siekamy dość grubo. Drugą połowę mielimy. Obie porcje wrzucamy do misy i mieszamy łopatką.
Dużą formę do pieczenia wykładamy na dnie papierem. Wylewamy masę makową. Makowiec włoski wypiekamy przez ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni. Deser dekorujemy po wystudzeniu i odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na orzechowiec z miodem i dowiedz się więcej o matchy.