Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na Wigilię
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.12.2024 12:33

Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na Wigilię

śledzie Strzelczyka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk prezentuje swój przepis na filety śledziowe „pod jabłkową pierzynką”. Choć słodko-kwaśny smak jabłek zdaje się zbyt dużym kontrastem dla słonych matjasów, propozycja jest zaskakująco zrównoważona w smaku. Ma też niewątpliwy powiew świeżości.

Śledzie z jabłkami

Śledzik zawsze jest dobry na wszystko – zauważa Tomasz Strzelczyk. – Czy na zagrychę, czy na imprezę, czy jak przyjdą goście.

Mile widziany na naszych stołach jest też przy okazji każdych świąt. A że Wigilia zbliża się wielkimi krokami, warto poszukać przepisów na świąteczne śledziki. Dlatego propozycja znanego kucharza z youtube'a przychodzi w samą porę.

zaprawa do śledzi
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zapomnij o japońskim. Makowiec włoski od Heni jest 100 razy lepszy

Śledzie Strzelczyka

Oczywiście, żeby przepis dobrze „działał”, filety należy dobrze wymoczyć. Do wody Strzelczyk dodaje nieco 10-procentowego octu. Robi to, by śledzie nabrały ładnego, białego koloru. Śledzie trzeba przygotować na co najmniej półtorej doby przed Wigilią.

Składniki

  • 1 kg filetów à la matjas
  • 3-4 winne jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżka papryki (słodkiej lub ostrej)
  • 60 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • Sól, pieprz

Śledzie na Wigilię

Śledzie namaczamy w wodzie z dodatkiem octu spirytusowego przez co najmniej 3 godziny. W zależności od tego, jak bardzo są zasolone, może być potrzebne więcej czasu. W międzyczasie przygotowujemy zaprawę.

Cebulę kroimy w pióra, a jabłka obieramy, okrawamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu. Obsmażamy najpierw cebulę, a następnie dodajemy do niej jabłka.

Kiedy produkty zaczną się robić miękkie, dodajemy majeranek i paprykę, a także cukier i sok z cytryny. Dusimy jeszcze przez chwilę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.

Filety wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na płaty wybranej wielkości. Do półmiska nakładamy warstwami – na przemian partię ryby i partię jabłkowej masy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę przed Wigilią.

Wypróbuj też przepisy na pastę ze śledzi i efektowne szybkie ciasto.

śledzie pod pierzynką
fot. youtube.com/oddaszfartucha