Sernik z rodzynkami czy bez
Pixabay / licencja: CC 0 oraz YouTube/ kanał: Weronika Domogród / kadr z materiału

Lepszy jest sernik z rodzynkami czy bez?

Trudno o bardziej sporną kwestię w kulinariach niż zawartość rodzynek w serniku. Dla niektórych jest to obowiązkowy dodatek, który poprawia smak całość. Inni nie są w stanie przełknąć nawet kawałka z tymi bakaliami. Niezależnie od twoich preferencji, podajemy przepis na sernik, który nigdy nie opada.

Sernik to ciasto, które nie tylko Polacy uwielbiają z całego serca. Na świecie znajdziemy dziesiątki jego wersji, jedna pyszniejsza od drugiej. W kraju nad Wisłą ogromne emocje budzi kwestia dodawania rodzynek. Dla wielu to czynność, która rujnuje całe ciasto.

Sernik z rodzynkami czy bez

Niektórzy do jego wnętrza nie dodają nic, inni preferują kandyzowaną skórkę z cytryny lub pomarańczy jako dodatek do serowej masy. Jednak największe kontrowersje bez wątpienia wywołują rodzynki. Suszone winogrona w serniku są źródłem gorącej dyskusji, która rozbrzmiewa latami w całym internecie. Internauci nie mogą jednak dojść do żadnego konsensusu.

Niektórzy bowiem uważają, że ciasto to bez rodzynek jest niepełne, a uczucie towarzyszące rozgryzaniu owocu jest nie do opisania. Inni z kolei nie znoszą rodzynek i nie wyobrażają sobie, że tak niesmaczny dla nich dodatek mógłby zbezcześcić tak doskonałe ciasto.

Internauci prowadzili już setki jak nie tysięcy rozmów, lecz żadna z nich nie rozwiązała tego problemu. Oba obozy dzielą się bowiem mniej więcej po połowie i każdy ze sposobów przygotowania sernika ma tyle samo zwolenników.

Niezwykłe zalety spożywania natki pietruszkiNiezwykłe zalety spożywania natki pietruszkiCzytaj dalej

A ty jaki sernik najbardziej lubisz? Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem rodzynek, czy wręcz przeciwnie - podajemy przepis na wyśmienity sernik, który nie pęka i nie opada, a czy dorzucisz do niego rodzynki, to już zależy tylko od ciebie.

Przepis na sernik, który nie opada

Potrzebujesz:

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • szklanka zwykłego cukru
  • 8 jajek
  • kostka masła
  • 40- ml mleka tłustego
  • 3 budynie waniliowe
  • duża paczka herbatników

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę - aby była mocniejsza, możemy dodać dosłownie szczyptę soli.

Żółtka oraz cukier ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy do nich partiami masło oraz twaróg, a następnie dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy budynie.

Gdy masa będzie już jednolita, dorzucamy do niej ubite na sztywno białka jajek. Białka i masę mieszamy ze sobą delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gdy masa będzie jednolita, na blaszce wykładamy obok siebie herbatniki.

Serową masę wylewamy na herbatki. Sernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160-170 stopni. Po wystygnięciu ciasta, możemy je polać polewą bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnefantazjemarioli

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł