

25 Lutego 2021
Lepszy jest sernik z rodzynkami czy bez?
Trudno o bardziej sporną kwestię w kulinariach niż zawartość rodzynek w serniku. Dla niektórych jest to obowiązkowy dodatek, który poprawia smak całość. Inni nie są w stanie przełknąć nawet kawałka z tymi bakaliami. Niezależnie od twoich preferencji, podajemy przepis na sernik, który nigdy nie opada.
Sernik to ciasto, które nie tylko Polacy uwielbiają z całego serca. Na świecie znajdziemy dziesiątki jego wersji, jedna pyszniejsza od drugiej. W kraju nad Wisłą ogromne emocje budzi kwestia dodawania rodzynek. Dla wielu to czynność, która rujnuje całe ciasto.
Sernik z rodzynkami czy bez
Niektórzy do jego wnętrza nie dodają nic, inni preferują kandyzowaną skórkę z cytryny lub pomarańczy jako dodatek do serowej masy. Jednak największe kontrowersje bez wątpienia wywołują rodzynki. Suszone winogrona w serniku są źródłem gorącej dyskusji, która rozbrzmiewa latami w całym internecie. Internauci nie mogą jednak dojść do żadnego konsensusu.
Niektórzy bowiem uważają, że ciasto to bez rodzynek jest niepełne, a uczucie towarzyszące rozgryzaniu owocu jest nie do opisania. Inni z kolei nie znoszą rodzynek i nie wyobrażają sobie, że tak niesmaczny dla nich dodatek mógłby zbezcześcić tak doskonałe ciasto.
Internauci prowadzili już setki jak nie tysięcy rozmów, lecz żadna z nich nie rozwiązała tego problemu. Oba obozy dzielą się bowiem mniej więcej po połowie i każdy ze sposobów przygotowania sernika ma tyle samo zwolenników.
A ty jaki sernik najbardziej lubisz? Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem rodzynek, czy wręcz przeciwnie - podajemy przepis na wyśmienity sernik, który nie pęka i nie opada, a czy dorzucisz do niego rodzynki, to już zależy tylko od ciebie.
Przepis na sernik, który nie opada
Potrzebujesz:
- 1 kg sera wiaderkowego
- szklanka zwykłego cukru
- 8 jajek
- kostka masła
- 40- ml mleka tłustego
- 3 budynie waniliowe
- duża paczka herbatników
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę - aby była mocniejsza, możemy dodać dosłownie szczyptę soli.
Żółtka oraz cukier ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy do nich partiami masło oraz twaróg, a następnie dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy budynie.
Gdy masa będzie już jednolita, dorzucamy do niej ubite na sztywno białka jajek. Białka i masę mieszamy ze sobą delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gdy masa będzie jednolita, na blaszce wykładamy obok siebie herbatniki.
Serową masę wylewamy na herbatki. Sernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 160-170 stopni. Po wystygnięciu ciasta, możemy je polać polewą bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Najszybsze naleśniki pod słońcem, tylko 2 składniki
- Ukryta funkcja zatyczki od oleju
- Niecodzienne gołąbki z dodatkiem twarogu, prosty przepis
Źródło: kulinarnefantazjemarioli
Następny artykuł