Sernik na kruchym cieście
Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Są pożywne i każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Sporo zwolenników mają serniki bez pieczenia, czyli tzw. na zimno. Jednak większość woli te klasyczne jak sernik wiedeński lub sernik na kruchym cieście. Dziś właśnie podamy wam przepis na ten ostatni, najbardziej tradycyjny sernik.
Sernik na kruchym spodzie znamy już z dzieciństwa. To właśnie nim zazwyczaj częstowała nas babcia. Potem przyszła moda na sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński, a także na sernik na zimno. Jednak z sentymentem wracamy do tego starego, pysznego sernika, który łączył w sobie kruche ciasto z wilgotną masą serową.
Sernik na kruchym spodzie
Składniki:
na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag masła
5 dag drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka ciemnego kakao
na masę serową:
10 dag rodzynek
aromatyczny alkohol do namoczenia rodzynek
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru
cukier wanilinowy
20 dag masła
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
na polewę czekoladową:
5 dag czekolady deserowej
2 dag masła
Przygotowanie sernika
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość przesiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj cukier i jajko, wymieszaj nożem, a potem zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię, wstaw do lodówki.
Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie, zlej alkoholem, odstaw. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na duży prostokąt. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 180 st. C. Na masę serową zmiksuj miękkie masło z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dalej miksuj, dodając porcjami zmielony twaróg. Masę serową wymieszaj z proszkiem budyniowym, osączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Podpieczony spód posyp przez sitko ciemnym kakao. Na ciasto wyłóż masę serową, równomiernie ją rozprowadź. Sernik wstaw do piekarnika o temp. 170 st. C i piecz go ok. godzinę, aż wierzch delikatnie się zrumieni. Sernik dobrze wystudź.
Czekoladę połam na kawałki, umieść w rondelku, dodaj masło. Całość podgrzewaj nad parą wodną, aż składniki rozpuszczą się. Wymieszaj je, gorącą polewą posmaruj sernik. Wierzch ciasta możesz dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub startą, białą czekoladą. Jeśli szukasz innych przepisów na sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na sernik z rosą, a także na sernik kokosowy.
Źródło zdjęcia: canva/melastmohican
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ciasta.net