Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik na kruchym cieście
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.12.2021 01:00

Sernik na kruchym cieście

sernik
canva/AnSyvanych

Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Są pożywne i każdy może wybrać swój ulubiony rodzaj. Sporo zwolenników mają serniki bez pieczenia, czyli tzw. na zimno. Jednak większość woli te klasyczne jak sernik wiedeński lub sernik na kruchym cieście. Dziś właśnie podamy wam przepis na ten ostatni, najbardziej tradycyjny sernik.

Sernik na kruchym spodzie znamy już z dzieciństwa. To właśnie nim zazwyczaj częstowała nas babcia. Potem przyszła moda na sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński, a także na sernik na zimno. Jednak z sentymentem wracamy do tego starego, pysznego sernika, który łączył w sobie kruche ciasto z wilgotną masą serową.

Sernik na kruchym spodzie

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 12 dag masła

  • 5 dag drobnego cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżka ciemnego kakao

na masę serową:

  • 10 dag rodzynek

  • aromatyczny alkohol do namoczenia rodzynek

  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego

  • 7 jajek

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • cukier wanilinowy

  • 20 dag masła

  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

na polewę czekoladową:

  • 5 dag czekolady deserowej

  • 2 dag masła

Przygotowanie sernika

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość przesiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj cukier i jajko, wymieszaj nożem, a potem zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię, wstaw do lodówki.

Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie, zlej alkoholem, odstaw. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na duży prostokąt. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem ciastem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 180 st. C. Na masę serową zmiksuj miękkie masło z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dalej miksuj, dodając porcjami zmielony twaróg. Masę serową wymieszaj z proszkiem budyniowym, osączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Podpieczony spód posyp przez sitko ciemnym kakao. Na ciasto wyłóż masę serową, równomiernie ją rozprowadź. Sernik wstaw do piekarnika o temp. 170 st. C i piecz go ok. godzinę, aż wierzch delikatnie się zrumieni. Sernik dobrze wystudź.

Czekoladę połam na kawałki, umieść w rondelku, dodaj masło. Całość podgrzewaj nad parą wodną, aż składniki rozpuszczą się. Wymieszaj je, gorącą polewą posmaruj sernik. Wierzch ciasta możesz dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub startą, białą czekoladą.   Jeśli szukasz innych przepisów na sernik, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na sernik z rosą, a także na sernik kokosowy.

kruche ciasto
kruche ciasto

Źródło zdjęcia: canva/melastmohican

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ciasta.net

Zapraszamy na nasz Instagram