Niezwykły sernik z kokosem siostry Anastazji
Sernik z kokosem siostry Anastazji to wyśmienity deser dla całej rodziny. Sernik na kruchym spodzie z puszystą masą serową i bezą kokosową to ciasto, które pokochają wszyscy. Poznaj przepis na pyszny sernik z kokosem od siostry Anastazji.
Masz ochotę na puszysty sernik w nowej odsłonie? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sernik upieczony na kruchym spodzie z delikatną, kokosową bezą to doskonały pomysł na słodką niespodziankę dla całej rodziny. Sernik jest puszysty, śmietankowy i przepyszny.
Na początku przygotuj kruche ciasto, będziesz je zapiekać razem z masą serową. Delikatną bezę dodaj do ciasta 15 minut przed końcem pieczenia, aby ładnie wyrosła i stworzyła kokosową chmurkę na całym serniku.
Pamiętaj, aby sernik zostawić w piekarniku po upieczeniu na minimum 30 minut. Zarówno ser, jak i beza mogą opaść pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury. Pozwól więc sernikowi chłodzić się stopniowo w wyłączonym, gorącym piekarniku.
Jeśli szukasz pomysłu na sernik inaczej- tu poznasz przepis na sernik z pyszną niespodzianką, czyli kulkami orzechowymi. Ciasto posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości.
Przepis na sernik z kokosem siostry Anastazji
Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 25x35 cm):
300 g mąki pszennej
100 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
pół kostki masła
jajko
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego do sernika
szklanka cukru
kostka masła
3 jajka
opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Składniki na bezę kokosową:
200 g wiórków kokosowych
165 g cukru
6 białek
szczypta soli
Jak zrobić sernik z kokosem siostry Anastazji?
Na początku przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski lub na stolnicę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło, żółtka, najpierw posiekaj składniki, następnie wyrób je ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
Uformuj je w kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby dobrze się schłodziło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na rozmiar blachy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto.
Źródło zdjęcia: canva/Ahanov Michael Przygotuj masę serową: miękkie masło wyrób mikserem z cukrem, następnie dodaj jajka, miksuj. Do masy dodaj ser twarogowy, budyń i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę serową wlej na blachę z ciastem.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut. W tym czasie przygotuj bezę kokosową, którą wyłożysz na ciasto i całość dopieczesz.
Białka ubij na sztywno z solą, następnie stopniowo dodawaj cukier, stale mieszając. Pod koniec ubijania dodaj do masy wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Tak przygotowaną bezę wyłóż na sernik po 45 minutach pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/Katerina Holmes Po wyłożeniu bezy na ciasto, ponownie wstaw je do piekarnika i dopiecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwi pieca i studź przez 30 minut, następnie wyjmij blachę i odstaw sernik do całkowitego ostygnięcia.