Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły sernik z kokosem siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.01.2022 01:00

Niezwykły sernik z kokosem siostry Anastazji

Sernik z kokosem siostry Anastazji
canva/Gulsina

Sernik z kokosem siostry Anastazji to wyśmienity deser dla całej rodziny. Sernik na kruchym spodzie z puszystą masą serową i bezą kokosową to ciasto, które pokochają wszyscy. Poznaj przepis na pyszny sernik z kokosem od siostry Anastazji.

Masz ochotę na puszysty sernik w nowej odsłonie? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sernik upieczony na kruchym spodzie z delikatną, kokosową bezą to doskonały pomysł na słodką niespodziankę dla całej rodziny. Sernik jest puszysty, śmietankowy i przepyszny.

Na początku przygotuj kruche ciasto, będziesz je zapiekać razem z masą serową. Delikatną bezę dodaj do ciasta 15 minut przed końcem pieczenia, aby ładnie wyrosła i stworzyła kokosową chmurkę na całym serniku.

Pamiętaj, aby sernik zostawić w piekarniku po upieczeniu na minimum 30 minut. Zarówno ser, jak i beza mogą opaść pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury. Pozwól więc sernikowi chłodzić się stopniowo w wyłączonym, gorącym piekarniku.

Jeśli szukasz pomysłu na sernik inaczej- tu poznasz przepis na sernik z pyszną niespodzianką, czyli kulkami orzechowymi. Ciasto posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości.

Przepis na sernik z kokosem siostry Anastazji

Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 25x35 cm):

  • 300 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół kostki masła

  • jajko

  • 2 żółtka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego do sernika

  • szklanka cukru

  • kostka masła

  • 3 jajka

  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Składniki na bezę kokosową:

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 165 g cukru

  • 6 białek

  • szczypta soli

Jak zrobić sernik z kokosem siostry Anastazji?

Na początku przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski lub na stolnicę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło, żółtka, najpierw posiekaj składniki, następnie wyrób je ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.

Uformuj je w kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby dobrze się schłodziło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na rozmiar blachy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto.

Kruche ciasto na sernik

Źródło zdjęcia: canva/Ahanov Michael Przygotuj masę serową: miękkie masło wyrób mikserem z cukrem, następnie dodaj jajka, miksuj. Do masy dodaj ser twarogowy, budyń i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masę serową wlej na blachę z ciastem.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut. W tym czasie przygotuj bezę kokosową, którą wyłożysz na ciasto i całość dopieczesz.

Białka ubij na sztywno z solą, następnie stopniowo dodawaj cukier, stale mieszając. Pod koniec ubijania dodaj do masy wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Tak przygotowaną bezę wyłóż na sernik po 45 minutach pieczenia.

Masa bezowa do sernika

Źródło zdjęcia: canva/Katerina Holmes Po wyłożeniu bezy na ciasto, ponownie wstaw je do piekarnika i dopiecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwi pieca i studź przez 30 minut, następnie wyjmij blachę i odstaw sernik do całkowitego ostygnięcia.