Sernik z olejem
Kruche ciasto, puszysta, lekka masa serowa, brzoskwinie, polewa czekoladowa. Brzmi pysznie, prawda? Upiecz niezwykle delikatny i wilgotny sernik z olejem, brzoskwiniami i polej go domową polewą, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na obłędny sernik z olejem.
Nie ma lepszego ciasta od puszystego sernika, a słodkie brzoskwinie i polewa sprawiają, że mogłabym go jeść codziennie. Sernik na oleju jest bardziej wilgotny, puszysty, miękki. Jest jak chmurka rozpływająca się w ustach. Sernik upiecz na kruchym spodzie, który przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników.
Zarówno blat, jak i masa serowa ma delikatny posmak wanilii. Całe ciasto oblej polewą czekoladową. Pamiętaj, aby nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ może opaść. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z syropu przed dodaniem do ciasta, mokre owoce mogą spowodować powstanie zakalca.
Sernik Izaura również jest ciastem doskonałym. Kruchy, czekoladowy spód, puszysta masa serowa i polewa czekoladowa sprawią, że rozpłyniesz się już przy pierwszym kęsie. Tu poznasz przepis na czekoladowy sernik Izaura.
Przepis na sernik z olejem
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g cukru
2 żółtka
opakowanie cukru wanilinowego
kostka margaryny
Składniki na masę serową:
1 kg sera do sernika w wiaderku
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
200 g cukru pudru
250 ml mleka
125 ml oleju roślinnego
4 jajka
kilka kropelek olejku waniliowego
4 połówki brzoskwiń w puszcze
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Jak zrobić sernik z olejem?
Na początku przygotuj kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie i wyrób kulę, zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj masę serową: odsącz brzoskwinie i pokój je na malutkie kawałki. Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem i aromatem waniliowym, dodaj ser, po chwili budyń w proszku, olej i mleko. Całość miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową, dodaj brzoskwinie i również ręcznie połącz je z masą.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na górę wyłóż masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę.
Po tym czasie uchyl delikatnie piekarnik i zostaw ciasto w cieple przez 30-40 minut, dopiero później wyjmij i ostudź. Chłodne ciasto polej polewą czekoladową.