Siekam kapustę, kładę mięso mielone i ziemniaki. Moja rodzina ciągle prosi mnie o ten obiad
Oto szybki sposób na doskonały obiad z mięsa mielonego z pieczonymi ziemniakami. Efektem jest posiłek równie sycący jak tradycyjne danie z kotletów mielonych i kartofli, znacznie przyspieszamy jednak jego przygotowanie, piekąc wszystko na jednej blasze.
Klops z mięsa mielonego
Przywykliśmy, by kotlety mielone przygotowywać jako pojedyncze porcje, których dwa-trzy składają się na suty jednoosobowy posiłek. Jednak można zastosować inną logikę. Danie z mięsa mielonego upiec w całości, a następnie podawać je na stół i dopiero dzielić na porcje.
Tego typu przepisy mają jeszcze jedną wielką zaletę. Nie tylko ułatwiają pracę w kuchni, ale i w znacznym stopniu poprawiają efekt. Mięso mielone przyrządzone w ten sposób jest soczyste mimo że nie dokonujemy specjalnych zabiegów, by to osiągnąć.
Mój słynny sok z wiśni robię bez drylowania. Chwali go cała rodzinaObiad z mielonej wieprzowiny
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Schneller Kochen, gdzie podobny klops wzbogacony jest dodatkowo o ser. Nasz przepis nie obejmuje tego dodatku, podnoszącego poziom tłuszczu i kaloryczność dania. Miłośnicy sera mogą jednak pokusić się o dodatek 100 g goudy startej na tarce o drobnych okach.
Składniki
- 2 opakowania (800 g) mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 2 czerstwe bułki
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 4 ziemniaki
- mała główka młodej kapusty
- 3 cebule
- 1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
- Sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia
- Przyprawy: gałka muszkatołowa, kmin rzymski, wędzona papryka, suszony czosnek
Pieczemy klopsy z mięsa mielonego
Pieczywo namaczamy w mleku i dokładnie odciskamy. Przekładamy je do miski. Dodajemy mięso mielone, posiekaną kolendrę lub pietruszkę i jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i gałką muszkatołową i wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej i odstawiamy na chwilę.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do miski, przyprawiamy papryką i suszonym czosnkiem i obficie skrapiamy oliwą. Mieszamy, żeby dobrze rozprowadzić płyn.
Cebulę kroimy w grube pióra. Wysypujemy ją na dno naczynia żaroodpornego lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równą warstwą. Podobnie robimy z młodą kapustą. Z mięsa formujemy dwa duże klopsy i układamy je na cebuli. Na obok rozkładamy pojedynczą warstwą ćwiartki ziemniaków. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, na ostatnie 20 minut włączając termoobieg.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z młodej kapusty i przystawkę pomidorowo-jajeczną.