Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lara Gessler dodaje do pasztecików niezwykłe dodatki. Kapusta i grzyby? Nie tym razem

Lara Gessler dodaje do pasztecików niezwykłe dodatki. Kapusta i grzyby? Nie tym razem

Paszteciki Lary Gessler
canva/svetik15; TRICOLORS/East News

Paszteciki wigilijne najczęściej przygotowuje się z kapustą i grzybami. Lara Gessler stawia jednak na zupełnie inne nadzienie. W swoim przepisie wykorzystuje ser camembert, cykorię i orzechy laskowe. Aromatyczny farsz zamknięty jest w puszystym cieście drożdżowym. Obok tak znakomitego połączenia nie możecie przejść obojętnie.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera camembert i prażonych orzechów laskowych zapieczonych cieście z warzywnym farszem musicie przygotować zaproponowane przez Larę Gessler paszteciki. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a posmakują nawet największym tradycjonalistom.

Przepis na paszteciki Lary Gessler

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła

  • 6 żółtek

  • 20 g cukru

  • 70 g świeżych drożdży

  • 700 g mąki pszennej

  • 500 ml ciepłego mleka

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 jajo

  • czarnuszka lub inne ziarno

Składniki na farsz:

  • 400 g prażonych orzechów laskowych

  • 480 g sera camembert

  • 600 g cebuli

  • 400 g cebuli szalotki

  • 400 g cykorii

  • 4 średnie jabłka

  • 120 g masła klarowanego

  • 80 g miodu

  • 20 ml sosu sojowego

  • 20 ml sosu Worcestershire

  • kilka gałązek tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić paszteciki drożdżowe? Przepis Lary Gessler jest znakomity

Drożdże kruszymy do miseczki i ucieramy je z cukrem. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz mleko. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito i łączymy ją solą. Mieszankę łączymy z zaczynem drożdżowym na gładką masę.

Sztuka po sztuce dodajemy żółtka, po czym wyrabiamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Następnie całość mieszamy z masłem i kontynuujemy zagniatanie do 10 minut. Dobrze przyrządzone ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Pozostawiamy je pod przykryciem na godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Rozwałkowujemy i wycinamy prostokąt, który dzielimy na 8 części. Wypełniamy farszem przygotowanym według instrukcji znajdującej się poniżej i układamy kawałki sera pleśniowego. Rozsypujemy orzechy i posiekany tymianek.

Sklejamy paszteciki i smarujmy je rozmąconym jajem. Posypujemy czarnuszką oraz solą. Odstawiamy jeszcze na 30 minut, po czym pieczemy przez podobny czas w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak przygotować farsz do pasztecików?

Wszystkie cebule obieramy i kroimy w piórka. Szklimy je na maśle klarowanym, po czym wrzucamy umytą i pokrojoną w paseczki cykorię oraz obrane ze skórki i starte na tarce jabłka. Wlewamy też sos sojowy i Worcestershire oraz miód. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne dania. Polecamy znakomity bigos staropolski. Sprawdźcie też koniecznie prostą i smaczną recepturę na rybę po grecku z piekarnika.

Paszteciki Lary Gessler są pyszne
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zwierciadlo