Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Nic się nie zmarnuje
Szukasz pomysłu na pyszne, a przy tym niedrogie danie? Wypróbuj rewelacyjny pomysł siostry Anastazji. Jej kotlety z ziemniaków są proste w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczne. Domownicy będą zachwyceni.
Jakie są najlepsze dodatki do kotletów z ziemniaków?
Przepis siostry Anastazji możesz przygotować ze świeżo ugotowanych kartofli lub tych, które zostały z poprzedniego obiadu. Dzięki temu w Twojej kuchni nic się nie zmarnuje. Do kotletów z ziemniaków idealnie pasować będą surówki o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Warzywa z nieco pikantną nutą sprawdzą się doskonale.
Dlaczego należy wyjmować liście laurowe z potraw? Jest bardzo ważny powódPrzepis na tanie i pożywne kotlety z ziemniaków
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Obłędne kotlety z ziemniaków według pomysłu siostry Anastazji krok po kroku
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Następnie odcedź je z wody i odstaw do ostudzenia. Kiedy warzywa będą chłodne, dokładnie rozgnieć je na jednolitą masę.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do kotletów z ziemniaków. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do niej oczyszczone i pokrojone pieczarki. Oba składniki podduś przez kilka chwil, aż woda puszczona przez grzyby odparuje.
Do masy z ziemniaków dodaj zawartość patelni. Dołóż również przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki na kotlety z ziemniaków dokładnie wymieszaj.
Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Formuj z niej niewielkiej wielkości kotlety. Każdego z nich obtocz równomiernie ze wszystkich stron w bułce tartej.
Kotlety z ziemniaków smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny być ładnie zarumienione z obu stron. Gotowe kotlety zdejmuj z patelni i rozkładaj na talerze. Podawaj z wybraną surówką lub kiszonymi ogórkami. Błyskawiczna surówka ogórkowa będzie do tego dania jak znalazł. Doskonały dodatek z czerwonej kapusty idealnie komponuje się z ziemniaczanymi kotletami.
Źródło: haps