Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja zdradziła przepis na konfiturę z aronii. Wzbogaca ją niezwykle aromatycznym owocem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.09.2022 22:01

Siostra Anastazja zdradziła przepis na konfiturę z aronii. Wzbogaca ją niezwykle aromatycznym owocem

konfitura siostry Anastazji
Canva / undefined undefined, screen z filmu na kanale Wydawnictwo WAM na YouTube

Przepisy, które wychodzą spod ręki siostry Anastazji, za każdym razem gwarantują kulinarny sukces. Dziś przedstawiamy recepturę na konfiturę z aronii. Niesamowitej świeżości i intrygującej nuty smakowej dodaje świeżo wyciśnięty sok z cytryny i nieco skórki otartej z owocu.

Konfitura z aronii doskonale sprawdzi się do przełożenia ciasta lub jako smarowidło do pieczywa. Z powodzeniem dodacie ją też do herbaty. Konfitura jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, ponieważ owoce aronii są niezwykle zasobne w witaminy.

Przepis siostry Anastazji na wyśmienitą konfiturę z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii

  • 1 kg cukru kryształu

  • 1 szklanka wody

  • sok z 1 cytryny

  • skórka z cytryny

  • 1 kieliszek wódki

Przepis siostry Anastazji na przepyszną konfiturę z aronii

Owoce aronii oczyść i umyj pod bieżącą, zimną wodą na durszlaku lub sitku. Na głęboką patelnię wlej szklankę wody. Dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż do powstania słodkiego syropu.

Do syropu dodaj owoce na konfiturę. Smaż całość na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie odstaw zawartość patelni na kilkanaście godzin, a najlepiej do następnego dnia.

Po upływie wymaganego czasu ponownie smaż konfiturę ok. 15 minut. Następnie dodaj do zawartości patelni sparzoną i pokrojoną w drobne kawałeczki skórkę cytryny. Smaż całość do momentu, aż konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji.

Na koniec dodaj do konfitury sok z cytryny i kieliszek wódki. Całość dokładnie wymieszaj. Gorącą konfiturę nałóż do wyparzonych słoików i zakręć. Pasteryzuj 15-20 minut.

Siostra Anastazja jest niezrównania, jeśli chodzi o kiszenie ogórków. Niezwykłą konfiturę przyrządzisz z czerwonej cebuli.

Canva / 4kodiak
Canva / 4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia