Siostra Anastazja zdradziła przepis na konfiturę z aronii. Wzbogaca ją niezwykle aromatycznym owocem
Przepisy, które wychodzą spod ręki siostry Anastazji, za każdym razem gwarantują kulinarny sukces. Dziś przedstawiamy recepturę na konfiturę z aronii. Niesamowitej świeżości i intrygującej nuty smakowej dodaje świeżo wyciśnięty sok z cytryny i nieco skórki otartej z owocu.
Konfitura z aronii doskonale sprawdzi się do przełożenia ciasta lub jako smarowidło do pieczywa. Z powodzeniem dodacie ją też do herbaty. Konfitura jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, ponieważ owoce aronii są niezwykle zasobne w witaminy.
Przepis siostry Anastazji na wyśmienitą konfiturę z aronii
Składniki:
1 kg owoców aronii
1 kg cukru kryształu
1 szklanka wody
sok z 1 cytryny
skórka z cytryny
1 kieliszek wódki
Przepis siostry Anastazji na przepyszną konfiturę z aronii
Owoce aronii oczyść i umyj pod bieżącą, zimną wodą na durszlaku lub sitku. Na głęboką patelnię wlej szklankę wody. Dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu, aż do powstania słodkiego syropu.
Do syropu dodaj owoce na konfiturę. Smaż całość na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie odstaw zawartość patelni na kilkanaście godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Po upływie wymaganego czasu ponownie smaż konfiturę ok. 15 minut. Następnie dodaj do zawartości patelni sparzoną i pokrojoną w drobne kawałeczki skórkę cytryny. Smaż całość do momentu, aż konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji.
Na koniec dodaj do konfitury sok z cytryny i kieliszek wódki. Całość dokładnie wymieszaj. Gorącą konfiturę nałóż do wyparzonych słoików i zakręć. Pasteryzuj 15-20 minut.
Siostra Anastazja jest niezrównania, jeśli chodzi o kiszenie ogórków. Niezwykłą konfiturę przyrządzisz z czerwonej cebuli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację
Źródło: zpierwszegotloczenia