Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smaruję ciasto francuskie dżemem i wkładam do piekarnika. Mam deser jak z cukierni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.02.2024 15:32

Smaruję ciasto francuskie dżemem i wkładam do piekarnika. Mam deser jak z cukierni

bułeczki z ciasta francuskiego
YouTube/@Smaczny.tv

Deser, który jest lepszy niż z cukierni. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A wszystko za sprawą ciasta francuskiego. Przekonaj się sama. 

Z tym ciastem zrobisz wszystko

Ciasta francuskiego nikomu nie trzeba przedstawiać. To chyba najpopularniejszy składnik, z którego zrobisz obiad, przekąskę, czy tak jak w tym przepisie znakomity deser. W każdym wypadku jest krucho i bardzo smacznie.

Za powszechnością ciasta francuskiego przemawia przede wszystkim to, że jest już dostępne prawie w każdym sklepie. W dodatku jest tanie i bardzo uniwersalne. Tak już wspomniałem wyżej, zrobisz z niego praktycznie każdy posiłek. A to w dzisiejszych zabieganych czasach jest nieocenione. 

ciasto francuskie.jpg
Canva/@Pinkybird
Rozgniatam herbatniki i błyskawicznie robię z nich pyszne ciasteczka czekoladowe. Wyglądają jak z cukierni

Najważniejsze jest wnętrze

Ciasto francuskie to istotny składnik przepisu na pyszne ciasteczka. Deser nie byłby jednak tak dobry, gdyby nie jego nadzienie. Będzie nim dżem truskawkowy, który możesz kupić a najlepiej, gdybyś zrobiła go sama. Ten domowy ma zupełnie inny smak. Podobny przepis znajdziesz na kanale Smaczny. tv, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule. 

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 150 g dżemu
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przepis na deser z ciasta francuskiego

Rozwiń ciasto francuski i posmaruj dżemem. Stwórz grubą równomierną warstwę. Następnie rozwiń drugą rolkę ciasta. Przykryj nią posmarowany już placek. Staraj się, aby krawędzie warstw równo dochodziły do siebie. 

Następnie pokrój ciasto na prostokąty. Na środku każdego z nich wykonaj małe nacięcie i pozwól dżemowi wypłynąć. Oddziel żółtko od białka i posmaruj nim wierzch każdego ciasteczka. Każde z nich umieść na blaszce i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Gotowe i przestudzone ciastka posyp cukrem pudrem. Pyszne prawda? Sprawdź, jaki fantastyczny obiad zrobisz z kapusty oraz dlaczego siostra Aniela zawstydziła cukierników

krojenie ciasta.jpg
YouTube/@Smaczny.tv