Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.01.2023 11:50

Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety

Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety
canva/ YelenaYemchuk, screen z filmu pochodzi z kanału Magda Gessler na YouTube

Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.

Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.

Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.

Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.

Niezwykle soczyste kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • duża cebula

  • czerstwa kajzerka

  • mleko

  • 3 łyżki zimnej wody

  • jajko

  • płaska łyżeczka soli, pieprz

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

  • łyżka masła

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Sekret tkwi w odpowiednim wyrobieniu mięsa i składnikach

Mięso zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski. Wlej 3 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie, aż masa będzie pulchna, odstaw. Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.

Cebulę i odsączoną, miękką kajzerkę dodaj do mięsa. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i wyrabiaj jeszcze chwilę. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 20 minut.

Gessler pokazała również, jak robi podwójne schabowe. Mięso nie ma sobie równych. Ugotuj również aromatyczny rosół według przepisu znanej restauratorki. Kultowe danie zachwyca smakiem.

kotlety mielone
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: