Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste? Magda Gessler zdradza swoje 3 sekrety
Magda Gessler podzieliła się przepisem na kultowe kotlety mielone, które wychodzą za każdym razem. Kluczowe jest odpowiednie mięso, sposób jego wyrabiania oraz dodatki. Mielone podaj z ziemniakami, mizerią lub tartymi burakami. Obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.
Kotlety mielone wyjdą twarde, kiedy przygotujesz je z chudego mięsa lub mięsa słabej jakości. Bardzo ważny jest również sam sposób wyrabiania oraz dodatki. Bez kajzerki i cebuli kultowe kotlety będą twarde i nie będą miały smaku.
Magda Gessler kotlety mielone przygotowuje z łopatki wieprzowej najwyższej jakości. Mięso z przerostami tłuszczu mieli samodzielnie, następnie wyrabia z 3 łyżkami zimnej wody. W ten sposób spulchnia twardą wieprzowinę. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli wybierzesz zbyt chude mięso, kotlety nie będą soczyste.
Gessler do kotletów dodaje również namoczoną w mleku bułkę pszenną oraz podsmażoną na maśle klarowanym cebulę. To niezbędne składniki do uzyskania mielonych o doskonałym smaku. Kotlety smaż partiami na oleju rzepakowym. Mięso nie może się stykać, ponieważ zacznie się dusić, a mielone nie będą miały chrupiącej skórki.
Niezwykle soczyste kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
duża cebula
czerstwa kajzerka
mleko
3 łyżki zimnej wody
jajko
płaska łyżeczka soli, pieprz
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
łyżka masła
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Sekret tkwi w odpowiednim wyrobieniu mięsa i składnikach
Mięso zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski. Wlej 3 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie, aż masa będzie pulchna, odstaw. Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.
Cebulę i odsączoną, miękką kajzerkę dodaj do mięsa. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz i wyrabiaj jeszcze chwilę. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju przez około 20 minut.
Gessler pokazała również, jak robi podwójne schabowe. Mięso nie ma sobie równych. Ugotuj również aromatyczny rosół według przepisu znanej restauratorki. Kultowe danie zachwyca smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowa pasta z białym serem i ogórkami kiszonymi. Bije na głowę wszystkie kupne
Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie wręcz idealna, już nie zrobisz inaczej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama