Soczyste kotlety mielone z dodatkiem boczku
Klopsy z mięsa mielonego są jedną z pyszniejszych obiadowych opcji, na które często się decydujemy. Podane z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami, skradną serce niejednego smakosza. Podpowiadamy co do nich dodać, by wyszły jeszcze bardziej soczyste.
Istnieje kilka sposobów, aby mięso wyszło soczyste. Możemy zrezygnować ze smażenia i przygotować je w piecu pod przykryciem, udusić w aromatycznym bulionie lub dodać do niego boczku. Receptura, którą wam proponujemy, wykorzystuje ostatni patent.
Przepis na wyjątkowo soczyste mielone z dodatkiem boczku
Składniki:
-
1 kg mięsa mielonego
-
350 g wędzonego boczku
-
1 jajo
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy naszą cebulkę. Odstawiamy ją na bok do wystudzenia.
Mięso mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy zmiażdżony czosnek i 2 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy na około pół godziny, aby smaki się połączyły.
Po tym czasie masę jeszcze raz mieszamy, a następnie formujemy z niej klopsy. Panierujemy je, obtaczając w rozbełtanym jajku i bułce. Smażymy na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką lub gotowanymi warzywami np. z buraczkami zasmażanymi czy z surówką z pora . Klopsy możecie też zaserwować z sosem pomidorowym w towarzystwie makaronu spaghetti lub tagliatelle. Posypcie je wtedy serem i świeżą bazylią, a efekt was zachwyci.
Źródło zdjęcia: canva/Kuvona
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: czarygary