Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany
Mielone są szybkim, lecz trudnym w przygotowywaniu daniem obiadowym. Łatwo o błąd, który spowoduje, że wyjdą suche i będą się rozpadać. Jeżeli jednak do masy dodamy śmietanę, zwiększymy swoje szanse na uzyskanie delikatnych i soczystych kotlecików. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, jak wspaniałą konsystencję możecie uzyskać dzięki temu składnikowi.
Przepisów na mielone nie brakuje. Robiliście je już z pewnością z dodatkiem boczku czy aromatycznych pieczarek . Czas teraz na mniej oczywisty dodatek, który znakomicie wzbogaci smak, a przy tym pozytywnie wpłynie na teksturę kotletów. Śmietanę z pewnością macie w domu, więc nie zaszkodzi sprawdzić.
Przepis na delikatne mielone z dodatkiem śmietany
Składniki:
-
1 kg wieprzowego mięsa mielonego
-
1 jajo
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki bułki tartej
-
1 łyżka śmietany
-
3 gałązki koperku
-
2 łyżki majeranku (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie łączymy składniki.
Koperek siekamy i dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, jeśli go używamy. Następnie formujemy płaskie, owalne kotlety i obtaczamy je w mące .
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Kotlety smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż z obu stron nabiorą pięknego złotego koloru. Podajemy najprościej — z surówką i purée ziemniaczanym. Smacznego.
Wskazówka: Jeżeli masa jest bardzo kleista, dodajecie więcej bułki tartej. Kotleciki możecie też wypełnić ugotowaną kaszą jaglaną — będą wtedy bardziej sycące.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchcikgotuje