Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany
canva/Tatiana Volgutova

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

7 grudnia 2021

Mielone są szybkim, lecz trudnym w przygotowywaniu daniem obiadowym. Łatwo o błąd, który spowoduje, że wyjdą suche i będą się rozpadać. Jeżeli jednak do masy dodamy śmietanę, zwiększymy swoje szanse na uzyskanie delikatnych i soczystych kotlecików. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, jak wspaniałą konsystencję możecie uzyskać dzięki temu składnikowi.

Przepisów na mielone nie brakuje. Robiliście je już z pewnością z dodatkiem boczku czy aromatycznych pieczarek . Czas teraz na mniej oczywisty dodatek, który znakomicie wzbogaci smak, a przy tym pozytywnie wpłynie na teksturę kotletów. Śmietanę z pewnością macie w domu, więc nie zaszkodzi sprawdzić.

Przepis na delikatne mielone z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka śmietany

  • 3 gałązki koperku

  • 2 łyżki majeranku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso umieszczamy w misce. Dodajemy do niego obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie łączymy składniki.

Koperek siekamy i dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, jeśli go używamy. Następnie formujemy płaskie, owalne kotlety i obtaczamy je w mące .

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Kotlety smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż z obu stron nabiorą pięknego złotego koloru. Podajemy najprościej — z surówką i purée ziemniaczanym. Smacznego.

Wskazówka: Jeżeli masa jest bardzo kleista, dodajecie więcej bułki tartej. Kotleciki możecie też wypełnić ugotowaną kaszą jaglaną — będą wtedy bardziej sycące.

Kotlety mielone w misce
Kotlety mielone będą soczyste jeśli dodacie do masy śmietany

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchcikgotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy