Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos łagodny do kebaba. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.03.2022 01:00

Sos łagodny do kebaba. Przepis krok po kroku

Sos łagodny do kebaba
canva/FabioFilzi

Sos łagodny do kebaba to świetna alternatywa dla zwykle pikantnych sosów, które podawane są do mięsa, warzyw i tortilli lub bułki. Sos łagodny jest prosty w przygotowaniu i złożony z kilku prostych składników. Poznaj przepis na sos łagodny do kebaba i przygotuj pyszne danie dla całej rodziny.

Kebab to proste, smaczne i niezwykle pożywne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Ze względu na swój smak i szybkie serwowanie w barach, stał się bardzo popularnym daniem w całej Europie. Kebab, czyli mięso cienko krojone, podane z surówkami i sosami w bułce lub tortilli to danie, które możesz przygotować również w domu.

Kebaba możesz zrobić z samego kurczaka, dodając do niego gyros, czyli orientalną mieszankę przypraw. Danie podaj z surówką z kapusty lub świeżymi warzywami i koniecznie solidnie polej go sosem. Sos łagodny do kebaba ma pomidorowo- majonezowy smak uzupełniony oregano i papryką mieloną, jest pyszny.

Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad- tu poznasz przepis na falafel, smakuje jak z restauracji.

Przepis na sos łagodny do kebaba

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • 4 łyżki ketchupu łagodnego

  • sól, pieprz

  • papryka słodka i suszone oregano do smaku

Jak zrobić sos łagodny sos do kebaba?

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i ketchupem, następnie wstaw do lodówki na 15-20 minut, żeby składniki dobrze się połączyły.

Majonez i ketchup do sosu

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Goskova's Images Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną słodką i oregano, smacznego.