Smakosze.pl Przepisy Sposób Makłowicza na rybne kotlety mielone. Mistrz wzbogaca je w 1 zaskakujący składnik
MACIEJ KULCZYNSKI/East News, canva/Mykola Lunov

Sposób Makłowicza na rybne kotlety mielone. Mistrz wzbogaca je w 1 zaskakujący składnik

12 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie sposób Roberta Makłowicza na rybne kotlety mielone. Mistrz wzbogaca je w jeden zaskakujący składnik, którym jest wędzony boczek. Po zmieleniu go oraz wymieszaniu z mięsem ryb i usmażeniu gotowa potrawa zachwyca niezwykłą soczystością i niebywałym smakiem.

Jeśli znudziły wam się klasyczne kotlety mielone, namawiamy na małą odmianę. Przygotujcie dziś rybne kotlety mielone. Są lekkie i pełne smaku. Jednak Robert Makłowicz radzi dodać do nich trochę wędzonego boczku. Składnik ten ustrzeże kotlety przed nadmierną suchością i twardością. Doda im też aromatu wędzonki, który doskonale zneutralizuje rybny smak. Oczywiście doda też trochę kalorii, ale w końcu jesteśmy smakoszami.

Przepis Roberta Makłowicza na rybne kotlety mielone

Składniki:

  • 75 dag filetów z chudej ryby, np. z dorsza

  • 10 dag surowego wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki tartej bułki

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie rybnych kotletów mielonych

Filety rybne opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Boczek pokrój na kawałki. Zmiel razem z filetami rybnymi.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, lekko zrumień na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Całość wystudź, dodaj do zmielonej ryby i boczku.

Dodaj też ok. 3/4 szklanki tartej bułki (w razie potrzeby dodaj jej więcej), majeranek, trochę soli i pieprzu. Wyrób dłonią jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety.

Kotlety panieruj w tartej bułce lub w mące. Smaż na patelni z olejem, aż będą jasnobrązowe z obu stron.

Wskazówka:

Robert Makłowicz proponuje podać rybne kotlety z sosem kaparowym. Robi go następująco: 2 łyżki kaparów sieka i przesmaża na łyżce masła. Podlewa kieliszkiem białego wytrawnego wina i odparowuje je. Dodaje szklankę bulionu jarzynowego i 200 ml śmietanki i gotuje na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z żółtym serem i majonezem oraz na kotlety mielone z kiszoną kapustą .

boczek
canva/DariolaVera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy