Sprawdzony patent Kuronia na gotowaną wędzoną szynkę. Nie ma opcji, że się nie uda
Wędzona gotowana szynka najczęściej jest przez nas kupowana w sklepie, jednak dzisiaj prezentujemy sposób na przygotowanie jej własnoręcznie. Przepis pochodzi od Jakuba Kuronia, który na tradycyjnej kuchni zna się, jak nikt inny. Receptura jest prosta, a domowa szynka smakuje znacznie lepiej od kupnej.
Gotowana wędzona szynka pokrojona w plasterki i położona na kanapce z różnymi dodatkami to prawdziwy przysmak i częsty śniadaniowy wybór. Nie warto jednak jadać kupnej szynki, gdy z łatwością można zrobić ją samodzielnie. Jakub Kuroń pokazał swój sposób na to pyszne mięso i niżej wyjawiamy krok po kroku cały proces.
Przepis na gotowaną wędzoną szynkę Jakuba Kuronia
Składniki:
1,5 kg szynki wędzonej surowej
1 włoszczyzna
2 cebule
1 główka czosnku
1 goździk
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
pół łyżeczki kminku
sól
pieprz
szczypta tymianku
Zacznij od włożenia wędzonej szynki do dużej miski, zalania ją zimną wodą i włożenia całości do lodówki. Szynka powinna moczyć się przez kilkanaście godzin, aby nabrała idealnej harmonii smaków.
Odsącz ją, przełóż do dużego garnka. Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa. Cebulę obierz razem z czosnkiem i także wrzuć je do garnka.
Zalej składniki wrzącą wodą, dopraw przyprawami i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Ostudź ją po ugotowaniu w wywarze. Za krojenie można zabrać się po całkowitym ochłodzeniu - inaczej szynka może stać się sucha. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/magnola
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak usmażyć mrożony filet z ryby, żeby wyszedł chrupiący i nie rozpadł się na patelni?
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera
Źródło: kuron