Staropolska zupa wigilijna, o której mało kto słyszał. To połączenie smaków może zaskoczyć
Na Wigilię zwykle podajemy barszcz czerwony lub zupę grzybową. Jednak warto sięgnąć po przepis naszych przodków i ugotować staropolską zupę wigilijną o nazwie Garus. Połączenie suszonych owoców, piernika i ziemniaków zaskakuje, ale też smakuje wybornie.
Garus, czyli staropolska receptura
Przyzwyczajeni jesteśmy do smaku barszczu czerwonego i zupy grzybowej na Wigilię. Czasem podaje się zupę rybną lub żurek z dodatkiem ryby. Jednak niewiele osób słyszało o zupie o nazwie Garus. Tę wyjątkową zupę wigilijną gotuje się z suszonych śliwek, jabłek i gruszek.
Do staropolskiej potrawy trafiają też rodzynki, cynamon i piernik miodowy. Już wiemy, że będzie dość słodko i korzennie. Jednak prawdziwym zaskoczeniem są tu ziemniaki. Niby nie pasują, ale w połączeniu z suszonymi owocami, smakują tu nadzwyczaj dobrze.
Rozkładam ciasto francuskie na kratce i dodaję jabłka. Rodzina oszaleje, gdy podam ten deser na święta
Jak ugotować Garus, czyli staropolską zupę wigilijną?
Składniki:
- 300 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych jabłek
- 50 g suszonych gruszek
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka maki pszennej
- 50 g piernika miodowego
- 1 łyżka cynamonu
- 800 g ziemniaków
Przygotowanie zupy Garus zaczniemy od umycia, obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Umyte i wcześniej namoczone suszone owoce gotujemy w tej samej wodzie, w której moczyły się z ziemniakami. Woda powinna przykryć owoce.
Ugotowane miękkie owoce blendujemy, łączymy z własnym wywarem, dokładamy pokruszony piernik. Wsypujemy cukier, cynamon i gotujemy do momentu, aż piernik całkowicie się rozmoczy.
Staropolska zupa wigilijna na twoim stole
Zupę zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Następnie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. W trakcie gotowania pamiętamy o częstym mieszaniu. Ziemniaki odcedzamy, nakładamy do talerzy i zalewamy zupą.
Przygotowanie zupy Garus nie jest trudne. Efekt zaskoczy każdego. Wyjątkowy smak owoców, cynamonu i piernika robi wrażenie. Ziemniaki łagodzą słodycz i korzenny smak. Dlatego warto ugotować tę zupę i podać ją na Wigilię. Pisaliśmy o tym, jak przygotować schab po japońsku z przepisu Tomasza Strzelczyka. Polecaliśmy przepis babci na doskonały krupnik.
Źródło: przepisy.pl