Na czym smażyć białą kiełbasę? Najtańszy, dostępny wszędzie tłuszcz sprawdzi się najlepiej
Biała kiełbasa jest świątecznym klasykiem. Najlepiej smakuje po podsmażeniu na odrobinie masła. Tłuszcz nie jest drogi, a świetnie podkreśli mięsnych frykasów. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Przepis na smażoną białą kiełbasę
Kiełbasa, która pozostała nam z przyrządzania żurku, będzie idealnym materiałem do przygotowania świątecznego obiadu. Delikatnie zrumieniona na maśle nabierze niesamowitego smaku. Nie zapomnijcie o dodaniu cebulki i ogórków kiszonych — przyjemnie uzupełnią klasyczny zestaw z dodatkiem świeżego pieczywa.
Składniki:
- 4 białe kiełbasy z żuru
- 4 średnie ogórki kiszone
- 1 średniej wielkości cebula
- 10 g musztardy delikatesowej
- masło do smażenia
Jak usmażyć pyszną białą kiełbasę? Na maśle
Parzoną białą kiełbasę osuszamy — nie chcemy, by tłuszcz pryskał podczas przyrządzania. Na patelni topimy masło, a gdy już zacznie pachnieć, zmniejszamy moc palnika do średniej i umieszczamy na nim mięsny rarytas. Zrumieniamy z obu stron.
W międzyczasie ogórki kiszone kroimy w niewielką kostkę i delikatnie odciskamy je z soku. Cebulę obieramy i siekamy. Oba warzywa łączymy ze sobą i z musztardą. Dodatek układamy na talerzach wraz z pieczywem.
Jak podać białą kiełbasę?
Podsmażony na maśle rarytas najlepiej smakuje z przygotowanym warzywnym miksem i żytnim pieczywem pełnoziarnistym. Można też przygotować prosty chleb z garnka, który udaje się za każdym razem.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na inne wielkanocne specjały. Spróbujcie koniecznie smakowitej paschy — spodoba się nie tylko amatorom deserów z twarogiem. Być może skusi was też znakomity patent na jajka w sosie tatarskim.