Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął jabłka i zrobił najlepszy jabłecznik. To ciasto zasługuje na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.11.2024 21:00

Strzelczyk wziął jabłka i zrobił najlepszy jabłecznik. To ciasto zasługuje na medal

jabłecznik Strzelczyka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na szarlotkę, czy też jabłecznik. Jak by go jednak nie nazwać, jest to świetne ciasto, które kucharz dekoruje chrupką polewą z orzechów. Tak przygotowane będzie pełne w smaku i nieprzytomnie aromatyczne.

Jabłecznik vel szarlotka

Jak się wydaje, nasz dzisiejszy język powoli gubi rozróżnienie między jabłecznikiem i szarlotką. Gdyby spytać o nie purystów językowych, powiedzieliby pewnie, że Strzelczyk zaprezentował szarlotkę. W końcu to ciasto na kruchym spodzie i przykryte kruszonką.

Sam jednak nazywa je jabłecznikiem, niech więc będzie jabłecznik. I tak to, co się liczy, to nie tylko doskonałe przygotowanie farszu z jabłek, lecz także polewa. A ta jest mistrzostwem świata – składa się z orzechów w karmelu i genialnie uzupełnia jesienną kompozycję smaków deseru.

masa jabłkowa na szarlotkę
fot. youtube.com/oddaszfartucha
W przyszłym tygodniu wyrabiam to ciasto. Podaję je zawsze w Wigilię

Jabłecznik Strzelczyka

Przygotowując kruche ciasto niezwykle ważne jest, by pamiętać, że wszystkie składniki mają być zimne. A także by zarezerwować odpowiednią ilość czasu, by ciasto przed przygotowaniem odpoczęło w lodówce. Poza tymi zastrzeżeniami ten przepis jest naprawdę niezwykle prosty.

Składniki

  • 2 kg jabłek (Strzelczyk poleca szarą renetę)
  • 550 g mąki
  • 450 g masła
  • 6 żółtek jaj
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru pudru
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów pekan
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu

Ciasto z jabłkami

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na tarce ścieramy do niej 320 g zimnego masła. Dodajemy żółtka, drobno zmielone migdały. Szybko wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

Kiedy składniki się połączą, dzielimy ciasto na połowy, zawijamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki. W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła. Na gorące wrzucamy jabłka, zasypujemy łyżką cynamonu i dusimy, aż rozpadną się na miękką masę. Następnie odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół. Połowę ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nim formę o wymiarach ok. 25x35 cm. Lekko uciskamy i wypiekamy przez 20 minut.

Na spód wykładamy masę jabłkową. Na nią ścieramy drugą połowę ciasta, tym razem już bez dociskania. Zapiekamy przez ok. 40-45 minut.

Do garnka wrzucamy brązowy cukier i zalewamy śmietanką. Podgrzewamy miksturę, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodajemy posiekane orzechy pekan.

Kiedy karmel rozpuści się w całości, a orzechy będą dobrze połączone z masą, wylewamy je na ciasto. Wkładamy na kilka minut do piekarnika, który przełączamy w tryb grillowania. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Wypróbuj też przepisy na dojrzewający piernik i pieczoną wątróbkę.

szarlotka z orzechami
fot. youtube.com/oddaszfartucha