Smakosze.pl

Canva / Beata Haliw

Strzelczyk zaskoczył wszystkich przepisem na kotlety mielone. Starł nie tylko cebulę

12 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk bez ogródek stwierdził, że zna przepis na najpyszniejsze kotlety mielone na świecie. Jego pewność siebie bierze się z nietypowego składnika, który dodaje do mięsa. Okazuje się, że znany kucharz stawia na tarte jabłko. Soczysty owoc robi w tym daniu kolosalną różnicę.

Dodajesz do kotletów mielonych tartą cebulę? Idź o krok dalej i zetrzyj dodatkowo kawałek jabłka. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, nie przyrządza kotletów w inny sposób. Przekonaj się, jak wspaniale smakują.

Przepis na kotlety mielone z jabłkiem według Tomasza Strzelczyka

Składniki:
  • 800 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 30 g płatków owsianych

  • 150 ml mleka

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

Jak zrobić wyjątkowe kotlety mielone z dodatkiem tartego jabłka?

Płatki owsiane do kotletów mielonych wsyp do miski. Zalej je niepełną szklanką mleka. Odstaw na kilka minut na bok, by napęczniały i zmiękły.

Jabłko, cebulę oraz czosnek oczyść. Jabłko zetrzyj na grubszych oczkach tarki, a cebulę i czosnek na drobnych. Przełóż składniki do osobnej miski i dodaj do nich mięso na kotlety mielone. Całość dopraw solą i pieprzem.

Do mięsa wbij 2 jajka. Następnie dołóż do niego także namoczone płatki odciśnięte z nadmiaru płynu. Masę na kotlety mielone starannie wyrób dłonią.

Z połączonego z pozostałymi składnikami mięsa formuj kotlety mielone. Każdy dokładnie obtocz w mące. Smaż z obu stron na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni kotlety gotowe są do podania.

Sprawdź, jakie zamienniki bułki tartej możesz dodać do kotletów mielonych . Dobrze doprawione mielone z piersi kurczaka mogą być niemałym zaskoczeniem .

Canva / chickaz
Canva / chickaz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tiktok / @oddaszfartucha

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >